Webnoviny - Rôzne

Rok 2010 bude pre SR rokom práce a povinností

Lepší, dôstojnejší a istejší nový rok 2010 ale aj zlepšenie medziľudských vzťahov zaprial občanom Slovenska prezident SR Ivana Gašparovič.

Lepší, dôstojnejší a istejší nový rok 2010 ale aj zlepšenie medziľudských vzťahov zaprial občanom Slovenska prezident SR Ivana Gašparovič. V tradičnom novoročnom príhovore zhodnotil uplynulý rok 2009 ako rok neľahký, ktorý však nebol len krízový. „Priniesol nám aj dobré správy. S úspechom sme zvládli výmenu slovenskej koruny za spoločnú európsku menu. Podarilo sa nám prijať Lisabonskú zmluvu. Aj pohnúť s výstavbou cestných komunikácií, energetickej sebestačnosti a priblížiť samosprávu k občanovi. Nepodarilo sa nám však rozhýbať, dať správny ráz a tempo celoživotnému vzdelávaniu, rozvoju vedy a kultúry – teda duchovnému svetu našej spoločnosti,“ povedal.

V novom roku 2010 čaká Slovensko podľa Ivana Gašparoviča dosť práce a povinností. Dôvodom je, že síce „máme trhové hospodárstvo, ale aj značný počet nezamestnaných. Máme odvážnu sociálnu politiku, ale aj nemalý počet bezdomovcov. Veľa peňazí vynakladáme na školstvo a zdravotníctvo, ale so vzdelanosťou a zdravotným stavom obyvateľstva spokojní veru nie sme“. Aj preto si prezident váži iniciatívu biskupov, ktorí vyzývajú k solidarite, zvlášť vo sviatočných dňoch. „Musíme si navzájom pomáhať. Štát občanom i občania štátu. Jej dosah je obzvlášť významný najmä teraz, v čase svetovej hospodárskej krízy,“ konštatoval ďalej prezident v novoročnom príhovore.

Prezident v deň Nového roka, ktorý je aj dňom vzniku Slovenskej republiky, pripomenul, že rok 2009 bol aj rokom 20. výročia nežnej revolúcie. Aj pre ideály, s ktorými ľudia pred dvoma desaťročia prichádzali na námestia miest sme dnes slobodnejší, môžme sa rozhodovať komu dať svoj mandát, aby nás zastupoval vo veciach verejných, povedal. „Voľby sú príležitosťou vyjadriť slobodne svoj názor na spoločnosť, jej politiku, na potreby ľudí. Nemali by sme ich podceňovať,“ zdôraznil zároveň v príhovore k začiatku roka, ktorý prinesie okrem iného parlamentné voľby a voľby do orgánov samosprávy obcí.

V novoročnom príhovore vyzval prezident na návrat k základným všeľudským mravným hodnotám. Podľa neho si treba uvedomiť, že „to najvzácnejšie, čo nám život dáva, je samotný život“ – rodina, priatelia, všetci najbližší. Mali by sme im, no najmä deťom, venovať viac času. To, čo sa podľa Ivana Gašparoviča „najviac narušilo za posledné desaťročia, sú medziľudské vzťahy“. Dôvod vidí v honbe za hmotnými statkami, peniazmi povýšenými na najvyššiu hodnotu doby. „V súčasnosti nás peniaze najmä ponižujú. Robia z nás sluhov cudzích záujmov. Niet lepšieho dôkazu, ako je súčasná svetová kríza,“ upozornil. Ak podľa neho chce svet riešiť stav, do ktorého sme sa dostali pre financie, bude treba riešiť najmä zlyhávanie morálky súčasnej civilizácie.

Občanov Slovenska vyzval prezident k sebavedomiu. „Nemyslím si, že žijeme menejcennejší život, než ostatní Európania. Nemali by sme sa však podceňovať, mali by sme byť sebavedomejší, odhodlanejší a cieľavedomejší,“ povedal. Mohlo by nám to pomôcť vrátiť sa k nášmu duchovnému bohatstvu, k sebe samým, ku všetkému pozitívnemu, čo sme na svojej doterajšej historickej ceste nadobudli, uviedol v novoročnom príhovore prezident Ivan Gašparovič. SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM