Kultúra

Romano Jilo aj náčelník polície s gitarou. Zvolenčanov spojí benefičný koncert

Rómski umelci sa stretnú s policajtmi, študentmi strednej školy a divákov čakajú mnohé ďalšie prekvapenia. Čo všetko prinesie benefičný koncert pre lepšie vzťahy?

Ilustračný obrázok k článku Romano Jilo aj náčelník polície s gitarou. Zvolenčanov spojí benefičný koncert
Foto: Nicole Regecová

Druhý ročník benefičného koncertu Romano Jilo sa uskutoční 7. marca v KD Podborová. Na koncerte sa predstavia tradične detský folklórny súbor Romano Jilo zo Zvolena, ako aj Romano Jilo z Krupiny. Oba súbory vedie Peter Kačica, choreograf zo Zvolena. Súbory prezentujú tradičnú rómsku kultúru v celej jej pestrosti, farebnosti, umeleckom, hudobnom aj divadelnom stvárnení. Divadelne a hudobne vedie deti Miroslav Kačica.

Deti ale nebudú vystupovať samostatne, predstavia aj niekoľko spoločných vystúpení, ktoré nacvičili so študentskou kapelou Králi zo strednej odbornej školy drevárskej. Toto spojenie mohli prvýkrát zažiť účastníci Javora, dňa otvorených dverí na strednej odbornej škole v decembri. „Vystúpenie Romano Jilo bolo veľkým spestrením nášho programu. Rómsky tanec bol motiváciou pre našich hudobníkov, pretože ešte nemali príležitosť hrať pre tanečný súbor. Obecenstvo spontánnym potleskom prijalo spoločné vystúpenie. Tešíme sa, že sa s tanečníkmi znova stretneme a spolu si zahráme a zatancujeme,“ hovorí Ján Prokaj, zástupca riaditeľa SOŠ drevárska.

Romano Jilo vystúpia ešte v jednej zaujímavej spolupráci. Tentoraz s kapelou pozostávajúcou z členov mestskej polície. „Kapela vznikla len nedávno, skúšame vo voľnom čase a hráme pre kolegov. Na tento benefičný koncert sme pribrali do našej kapelky aj Šimona, ktorý tancuje v Romano Jilo. S nami ale nebude tancovať, naopak, zahrá na bubny. Miroslav Kačica, ktorý zase vedie deti odborne, bude hrať na gitaru a spievať. Sami sme zvedaví, ako toto spojenie dopadne, bude to určite zaujímavé,“ hovorí náčelník MsP Juraj Chabada, ktorý sa na koncerte pre lepšie vzťahy predstaví trošku netradične – v ruke s gitarou.

Benefičný koncert pre lepšie vzťahy je určený žiakom základných a stredných škôl, ale aj širokej verejnosti. Uskutoční sa 7. marca v KD Podborová a vstupné naň je dobrovoľné. Výťažok z koncertu bude použitý na podporu aktivít Romano Jilo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM