Marcel Páleš Rôzne

ROZHOVOR: Pod vedením Sľuku sa zachraňujú hasiči ľudské životy aj v našom regióne

Hasičom z Banskobystrického kraja velí riaditeľ plk. Ing. Dušan Sľuka. Boli sme zvedaví nielen na jeho náročné povolanie, ale tiež na to, či vie aj pokarhať. Ale tiež na rôzne iné zaujímavosti. Ochotne reagoval...

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Pod vedením Sľuku sa zachraňujú hasiči ľudské životy aj v našom regióne
Zdroj: Dnes24.sk
  • Pán riaditeľ, za vami je tohtoročné slávnostné oceňovanie príslušníkov Hasičského a záchranného zboru v Banskobystrickom kraji. Zdá sa, že nebola núdza o výber. Znamená to, že máte vo svojich radoch šikovných ľudí, ktorých práca baví?

Ako každý rok, aj v tomto roku si Krajské riaditeľstvo HaZZ v Banskej Bystrici uctilo sviatok sv. Floriána – patróna hasičov odovzdaním ocenení najlepším príslušníkom Hasičského a záchranného zboru z Banskobystrického kraja. Každoročne Okresné riaditeľstvá HaZZ predložia viacero nominácií, z ktorých komisia vyberá. Hovorí sa, že byť hasičom nie je práca, ale poslanie. A tak to aj naši príslušníci vnímajú, a preto je každoročne zložité vybrať, ktorí príslušníci budú ocenení.

  • V čom vidíte výnimočnosť poslania, ktoré so sebou prináša zamestnanie príslušníka HaZZ?

Každý deň môžete vidieť alebo počuť o rôznych udalostiach, pri ktorých občania potrebovali pomoc, či už na ceste, doma, v práci alebo vo voľnom čase. Verejnosť vníma našu prácu prostredníctvom udalostí a navyše „Hasiči idú tam, odkiaľ iní utekajú“. Ľudia, ktorí sa ocitli v núdzi, vnímajú náš príchod ako pomoc, záchranu a často do nášho príchodu neriešiteľná udalosť pre občana je po našom príchode vyriešená, alebo sú minimalizované jej následky a u postihnutých osôb, príp. svedkov nastáva určitý pokoj, lebo vedia, že na miesto prišli profesionáli. A to robí naše povolanie výnimočným.

  • Pravdepodobne sú najväčším zadosťučinením aj takéto pochvaly, ale predovšetkým dobré pocity, keď vaši príslušníci zachránia nielen ľudský život…

Každá udalosť je svojím spôsobom výnimočná, špecifická. Každoročne naši hasiči riešia na území Banskobystrického kraja niekoľko tisíc udalostí. Niektoré sú jednoduchšie a niektoré zložitejšie. No stretávame sa aj so zásahmi, ktoré na veľmi dlho utkvejú v pamäti hasičov. Samozrejme, záchrana ľudského života je to najväčšie ocenenie našej práce, ale aj záchrana majetku či iná pomoc je niekedy ocenená poďakovaním od občana, ktorému bola poskytnutá pomoc.

  • Musíte ich sem-tam aj karhať?

V každej práci sa stretávame s určitými problémami či nedostatkami. Pokiaľ sa takéto nedostatky v práci vyskytnú, je potrebné ich riešiť a využiť aj nepopulárne opatrenia a či už ústnou formou, ale aj ďalšími spôsobmi podľa platných predpisov upozornení na nedostatky.

  • V čom by ste ich pochválili vy? Za čo si vo všeobecnosti zaslúžia pochvalné slovo?

Určite je ich potrebné pochváliť a poďakovať im za prácu, ktorú vykonávajú aj vzhľadom na náročnosť ich povolania. Naši príslušníci sú 24 hodín denne pripravení pomáhať, čo určite nie je jednoduché. Pokiaľ náš príslušník je vyslaný k nejakej udalosti, musí „dať bokom“ všetky ostatné problémy – čo nie je jednoduché. Ale ich ochota a snaha pomáhať občanom si určite zaslúži pochvalu. Keď by som spomenul, napr. na udalosti počas povodní v máji roku 2010, mali sme niekoľko našich príslušníkov nasadených „v teréne“, keďže povodne zasiahli územie štyroch okresov, a samozrejme došlo aj k ohrozeniu či zaplaveniu obydlí našich hasičov, naďalej pomáhali na miestach, kde to bolo potrebné a až následne zachraňovali svoj majetok. Samozrejme, takéto udalosti sa nedajú zovšeobecniť a jednotlivé situácie sa priebežne vyhodnocovali individuálne.

  • Stretli ste sa počas praxe aj vy s príbehmi, ktoré vo vás rezonujú hlboko až doposiaľ?

Príbehov, s ktorými sa stretávame, je mnoho. Moji kolegovia mi dajú určite za pravdu, že najťažšie zásahy, ktoré musíme riešiť sú tie, pri ktorých sú postihnutí naši rodinní príslušníci, kamaráti alebo deti. Počas mojej kariéry som zažil niekoľko takýchto udalostí. No najviac, čo dodnes vo mne rezonuje, je výbuch na 3. línii tranzitného plynovodu (potrubie s priemerom DN 1200 mm) pri obci Kamenné Kosihy (okres Veľký Krtíš), ku ktorému došlo dňa 2. februára 2001. Výbuch vytvoril kráter o rozmeroch 30 × 12 × 5 m. Našťastie si výbuch okrem značnej materiálovej škody nevyžiadal žiadne zranenia či ľudské životy.

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor a želám naďalej veľa úspechov!

Foto: HaZZ BB

Hasiči Sľuka Oceňovanie
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM