Soňa Úreková Iné športy

ROZHOVOR s kapitánkou zvolenských hokejbalistiek: Ženy nejdú do súbojov tak tvrdo, boja sa loptičky

Talentované zvolenské hokejbalistky sa môžu pochváliť nejedným úspechom. Iba nedávno získali cenný bronz na Majstrovstvách Slovenska. Veria baby pred zápasmi na talizmany a aké suveníry si nosia z turnajov? V rozhovore sme vyspovedali kapitánku tímu Dianu Vargovú.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s kapitánkou zvolenských hokejbalistiek: Ženy nejdú do súbojov tak tvrdo, boja sa loptičky
Zdroj: Diana Vargová

Diana Vargová (15) zastáva post kapitánky zvolenského hokejbalového tímu dva roky. Na konte má so spoluhráčkami už aj dve bronzové medaily z Majstrovstiev Slovenska. Čo nám prezradila o úspechoch, ktoré s babami dosiahla?

Ktorý zážitok z doterajšieho pôsobenia vo zvolenskom tíme ti zarezonoval v pamäti?

Za môj najlepší zážitok so Zvolenom považujem minuloročné bronzové miesto na Majstrovstvách Slovenska, kde sme sa umiestnili tretie z dvanástich tímov. Tým sme si vybojovali našu prvú medailu v hokejbale. O to viac cennejšie bolo pre mňa, že som od dievčat dostala dôveru a zvolili si ma za kapitánku.

Som rada, že som nesklamala. Tento rok som si ten pocit z bronzu z pozície kapitánky vychutnala opäť. Samozrejme, máme veľa iných úspechov, napríklad na turnajoch v minihokejbale – hokejbal v jednej tretine hokejového ihriska. V Čechách obsadzujeme popredné priečky. To všetko považujem za dobrý zážitok.

Keďže je to aj tvrdší šport, bola si už niekedy vážnejšie zranená?

Našťastie som sa ešte pri hokejbale vážnejšie nezranila, ale samozrejme, po každom turnaji si domov prinesiem pár modrín ako suvenír.

Ako sa udržiavaš v kondícii?

Keďže hrávam hokej, mám tréningy každý deň. Keď mám chvíľu voľna, chodím si zabehať alebo zavolám na kolieskové korčule nejakú spoluhráčku. Zlepšujem sa aj tým, že si chodím vonku zastrieľať a pohrať sa s loptičkou, aby som si vycibrila techniku.

Máte pred zápasom v šatni nejaký rituál, bez ktorého do hry nenastúpite?

Počas majstrovstiev, ale ani normálne na turnajoch nemáme žiadny rituál. Dôležité je dobre sa naladiť už v šatni a ísť do zápasu naplno. Viem, že v našom tíme sú baby, ktoré veria, že na plochu treba vyjsť zásadne pravou nohou alebo si pustiť nejakú motivačnú hudbu, no ja na to neverím.

Bol počas majstrovstiev nejaký zlomový moment, ktorý ovplyvnil hru? Čo hovoríš na úvodný gól hneď v prvom zápase s Popradom?

Do zápasu s Popradom sme šli s tým, že nastupujeme proti úradujúcim majsterkám. Vedeli sme, že bude ťažký. No podľa mňa podstatnejší a zlomový moment nastal pri našom prvom góle proti Prešovu. Gól nás vrátil do hry, začali sme pre víťazstvo robiť viac. Škoda, že tých gólov nepadlo tak veľa, lebo šancí sme si vypracovali skutočne dosť veľké množstvo. Samozrejme, vďaka patrí aj gólmanke, že nás podržala a už žiadny gól neinkasovala.

Prečo si si vybrala práve hokejbal? Venuješ mu veľa času?

K tomuto športu som sa dostala asi ako každá hokejistka – cez hokej. Nevenujem mu veľa času, bavím sa ním. Keď mi skončí hokejová sezóna. Beriem to ako vybehanie sa. Istý druh relaxu.

Čo si myslíš o tom, že hokejbal nie je považovaný za šport pre jemnejšie pohlavie?

Podľa môjho názoru je určite jemnejší v porovnaní s mužským hokejbalom. Predsa len, ženy nejdú do súbojov tak tvrdo. Boja sa loptičky, niektoré sa jej dokonca uhýbajú. To sa u mužov nestáva. Veľa ľudí si myslí, že je to len čisto mužský šport, ale ja osobne si to nemyslím, pretože aj ženy ho vedia hrať.

Čítajte viac:

Mladá Zvolenčanka (26) so šľachetným srdcom. Opusteným psíkom pomáha ako dobrovoľníčka

Novinka v meste pod Pustým Hradom: Beh, ktorý Zvolenčanov vytiahne zo zóny komfortu

Ako zvolenské hokejbalistky obhájili bronz na Majstrovstvách SR
3
Galéria
Zdroj: Diana Vargová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM