Stanislav Černák Rôzne

ROZHOVOR s novým primárom chirurgie: S čím nebol po príchode spokojný a čo chce vo Zvolene zmeniť?

Od októbra vedie chirurgické oddelenie vo zvolenskej nemocnici, ktorá je členom skupiny Agel, Dalibor Panuška. Prečítajte si rozhovor s novým zvolenským primárom.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s novým primárom chirurgie: S čím nebol po príchode spokojný a čo chce vo Zvolene zmeniť?
Zdroj: Dnes24.sk

Už v stredu sme vám priniesli informácie o mnohých plánoch chirurgického oddelenia vo zvolenskej nemocnici. Slovo dostane ten najpovolanejší, nový primár Dalbor Panuška.

Aké novinky chcete zaviesť na oddelení ako primár?

Mám určitú predstavu o niektorých zmenách resp. nových veciach , ktoré by som chcel samozrejme v spolupráci s mojimi kolegami uskutočniť . Ak by som tvrdošijne presadzoval nejaké svoje nereálne vízie bez podpory kolegov, nemuselo by to viesť k úspechu. Chirurgia je kolektívna disciplína a primár je taký „hrajúci kapitán“ , ktorý vedie a zároveň učí svoj kolektív, pričom sa sám učí od kolegov. Aj sebelepší chirurg potrebuje podporu svojich kolegov a spolupracovníkov, aby bol či boli ako kolektív úspešní.

Keďže už veľa rokov sa venujem tzv. miniinvazívnej chirurgii a hlavne laparoskopickej chirurgii , to „nové“ či „novšie“ sa týka hlavne tejto oblasti . Konkrétne sú to napríklad laparoskopické operácie hernií či už inguinálnych, alebo aj hernií v jazvách. Sú to operačné postupy, ktoré zabezpečujú pacientovi lepší pooperačný komfort a následne aj lepšiu kvalitu života, nižšie riziko recidívy ochorenia a pooperačných komplikácií.

Počas 7. rokov ste pôsobili mimo Zvolena, aj v Česku, prenesiete niečo z týchto poznatkov pre pacientov vo Zvolene?

V Česku sme mali na pracovisku tzv. herniacentrum a vykonávali sme tu veľký počet operácií laparoskopicky s veľmi dobrými výsledkami, preto chcem postupne zaúčať i svojich kolegov do týchto operačných techník. Laparoskopicky som posledné roky operoval aj väčšinu operácií na hrubom čreve, tenkom čreve či žalúdku a to aj z onkologických a iných indikácií. V rámci novších operačných techník by som chcel zaviesť aj štandardné používane moderných operačných technológií ako napr. harmonický skalpel či tzv. Enseal, čo je vlastne sofistikovaný, čipmi riadený bipolárny elektroinštrument na uzatváranie ciev a ich rezanie. Tiež už máme na oddelení laser na operáciu varixov dolných končatín tzv. EVLT technikou. Touto technikou som už operoval v minulosti na pracovisku jednodňovej chirurgie a aj v Česku. Tieto operácie sa v posledných rokoch takmer vytratili z chirurgického oddelenia vo Zvolene a verím, že sa čoskoro vrátia do našich operačných programov. Aj v súvislosti s týmto, začala v určitých dňoch a hodinách fungovať aj tzv. cievna poradňa a navyše aj poradňa pre chronické rany .

Máte ešte aj iné plány?

Ďalej by sme vo veľmi krátkom čase mali začať v rámci úrazovej chirurgie a artroskopických operácii aj s plastikami skrížených väzov kolena. Tiež chcem zlepšiť fungovanie pohotovostnej ambulancie, minimálne jej priestory sa nám už podarilo presťahovať a upraviť. Určite je potrebné v chirurgickom pavilóne inštalovať nový digitálny rtg prístroj, ktorý by už dnes mal byť štandardom. Už sa na tom pracuje a verím že začiatkom budúceho roka dôjde k jeho zakúpeniu a uvedeniu do prevádzky. Začína sa už pracovať na oprave lôžkovej časti oddelenia, kde bude stredisko jednodňovej chirurgie spolu s izbami s vysokým štandardom.

Vyzerá to tak, že okrem operovania budete mať aj dosť manažérskej práce.

Aj keď som stále hlavne chirurg a to čo ma najviac baví je operovanie, počas svojho pôsobenia, najmä v Českej republike som pochopil, že dnes už primár oddelenia pôsobí aj ako manažér. V tomto mi pôsobenie v Česku dalo tiež veľa a snažím sa tieto skúsenosti využiť aj v mojom novom pôsobisku.

S čím ste boli po nástupe do funkcie primára spokojný?

Som rád, že som sa vrátil na pracovisko, kde som začínal a kde som prežil svoju chirurgickú mladosť, kde som sa pod vedením pána primára Ježíka chirurgii učil. Na tom, že som sa vrátil do Zvolena, má podiel aj on sám. Stále si ho vážim ako človeka, priateľa a vynikajúceho chirurga. O situácii okolo zvolenskej chirurgie sme spolu niekoľkokrát diskutovali a jeho názory, myšlienky priklonili misku váh v mojom rozhodovaní na našu – zvolenskú stranu . Jeho aj niektorých bývalých kolegov tu znovu stretávam a čiastočne dávame dokopy staronový kolektív chirurgie. Spokojný som s väčšinou nových mladých kolegov, na ktorých vidno, že majú záujem aj chuť učiť a vzdelávať sa . Čaká ich toho v chirurgii však ešte veľmi veľa .

Naopak, čo sa vám nepáčilo, s čím ste boli nespokojný?

Čo sa mi nepáčilo, s čím som nespokojný? No, veľa sa toho za posledných 10 aj viac rokov nezmenilo. Či už prístrojové vybavenie, stav priestorov v chirurgickom pavilóne, ako aj niektoré hygienické opatrenia, rokmi zabehnuté nie práve najšťastnejšie prevádzkové postupy, avšak aj myslenie mnohých ľudí. Ak som niečo chcel zmeniť najčastejšie som sa stretol s otázkami „A prečo, veď to tak funguje už 10,20 … rokov?“, alebo „Ale veď to sa nedá, to nepôjde lebo… „ Dalo by sa o tom veľa hovoriť. Dôležitejšie však je, že ubehol mesiac aj niečo a mnohé veci už fungujú po novom.

Ako hodnotíte prvé dni v tejto funkcii?

Povedal by som, nech hodnotia iní, kolegovia a hlavne pacienti. Prvý mesiac bol pre mňa skutočne hektický a vyčerpávajúci. Za celý mesiac sa mi podarilo prísť domov načas až jedenkrát. Ako som však už spomenul, za veľmi krátky čas sa podarilo zmeniť a verím, že k lepšiemu relatívne veľa a verím, že to bude pokračovať ďalej.

Foto: archív Nemocnice Zvolen

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM