Nicole Regecová Rôzne

ROZHOVOR: Štefan Chlebo. Muž, ktorý vychováva zvolenských tanečníkov

Sympaťák z Miliónového tanca dnes trénuje deti a mládež. V rozhovore prezradil pikošky z TV šou, ale aj to, aká veľká súťaž čaká jeho zvolenských zverencov.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Štefan Chlebo. Muž, ktorý vychováva zvolenských tanečníkov
Zdroj: Archív Štefana Chleba

Meno, ktoré sa ľuďom spája najmä s televíznou šou Miliónový tanec. Štefan Chlebo tancuje od svojich štyroch rokov, kedy začínal s folklórom. Neskôr sa tanečný štýl prelial až do hip-hopu, ktorému ostal verný doteraz. Dnes tento trojnásobný majster SR, vicemajster ČR, majster a vicemajster sveta predáva svoje skúsenosti mladým zvolenským tanečníkom už celých 10 rokov.

Štefan stihol vychovať svojich nástupcov – majstrov Slovenska v hip-hop sóle. V júni tohto roku sa jeho zverenci predviedli aj na Majstrovstvách Európy v českej Ostrave. Najbližšie sa hip-hoperi chystajú do Rakúska na Majstrovstvá sveta, kde budú taktiež reprezentovať naše mesto.

Študoval si na konzervatórium v Banskej Bystrici, čo môže prísť niektorým zvláštne v kombinácii s hip-hopom…

Niekedy bolo. Pamätám si hejterov, ako sa do mňa navážali, že tanečník z konzervatória nemôže vedieť o hip-hope toľko. No po Miliónovom tanci som bol na Broadwayi v New Yorku, kde sa som sa učil v rámci tejto kultúry od najlepších. U nás bol vtedy ešte strašný old school a ľudia nevedeli ako to fungovalo vonku. Nevedeli, že aj hip-hoperi sa stále zdokonaľujú na workshopoch a seminároch, len si razili svoju predstavu.

Čiže som počúval veľa rečí o tom, ako nemôže byť hip-hop dancer v komerčnej televízii. Až keď to prišlo aj k nám, mal som pravdu aj ja – len som si musel akoby počkať.

Teraz už predávaš svoje vedomosti ďalej a učíš street dance. Akú úroveň vidíš momentálne na Slovensku?

Myslím, že my sa tu nemôžeme hrať na úplný street – na úplnú ulicu. Nevyrastali sme v takých podmienkach. Tu sa nemusíme báť prejsť na druhú stranu cesty, že nás niekto zastrelí. Môžeme niečo odkukať, no skutočný feeling má len človek, ktorý si to zažil. Snažím sa vzdelávať v tejto oblasti, avšak vždy to bude sekundárne podaná informácia.

Preto o sebe nehovorím, že som ortodoxný hip-hopový tanečník. Ja som tanečník a tak je to správne.

Zdroj: Archív Štefana Chleba

Medzi laickou verejnosťou si najviac prerazil vďaka televíznej šou Miliónový tanec. Ako si spomínaš na toto obdobie?

Bol som študent konzervatória, ktorý len videl meno Fredy Ayisi a veril, že ho to niekde posunie. Až keď som sa dostal cez jednotlivé kastingové kolá do úzkeho výberu, zistil som, že budú live TV prenosy. Bola to dobrá skúsenosť. Vtedy som tancoval viac než 10 rokov a mohol som zúžitkovať vtedajšiu drinu.

Na druhej strane som mal len 17 rokov. Nesúhlasím tak celkom s deťmi v zábavnom priemysle, lebo viem, čo to narobilo so mnou. Nevyzretú osobnosť, ktorá vidí len pozlátko, to ľahko stiahne.

Čo bolo najnáročnejšie?

Na každý TV prenos sme sa za päť dní museli naučiť choreografiu podľa zadania. Boli sme kvázi nejaké hviezdičky, takže každý deň bol nabitý program – autogramiáda či natáčanie. Mali sme hrozne málo času na technické prepracovanie tan­ca.

Taktiež pódium, ktoré bolo spravené, aby vyzeralo dobre v telke. My sme sa na ňom šli zabiť. To sú už veci, ktoré človek nevidí.

Momentálne je to desiaty rok, čo vychovávaš zvolenských tanečníkov rôznych vekových kategórií. S ktorými pracuješ najradšej?

Najviac ma to baví s najmenšími deťmi, ktoré majú okolo 5–6 rokov. Prídu ako surový materiál a majú to najpodstatnejšie – chuť tancovať. S tým sa dá dobre pracovať. Tí škôlkari nevedia ani tlieskať do rytmu. Je to naozaj mravenčia práca, no po roku sa naučia zostavu na vystúpenie a potom vidno krásny výsledok.

Ty sám stále vystupuješ a súťažíš?

Už som si toho dosť zažil a myslím, že aj dokázal. Takže už ma až tak nebaví súťažiť, preto chcem dať tú príležitosť deťom a odovzdať svoje skúsenosti. Naposledy som vystupoval nedávno na našom 10. výročí tanečnej školy.

Ako má podľa teba vyzerať dobrá tanečná zostava?

Pri tanci musíš podať poriadny výkon, no malo by to vyzerať tak, že divák si povie: „Veď to by som dal v obývačke ľavou zadnou…“ Vtedy to podľa mňa splnilo účel, že to pôsobilo ľahko, prirodzene a prešli mi zimomriavky po tele. To sa práve skrýva za tanečníkovou emóciou.

Pozrite si fotky a videá z letného vystúpenia Štefana Chleba a jeho tanečníkov na zvolenskom námestí!

Čítajte tiež:

VIDEO a FOTO: Mladí roztancovali zvolenské námestie. Reakcie divákov hovoria za všetko

FOTO: Zvolenčania na majstrovstvách Európy. Boje v konkurencii tančeníkov z 21 štátov

Vystúpenia tanečnej školy Štefana Chleba
4
Galéria
Vystúpenia Štefana Chleba a jeho tanečníkov v OBRAZOCH
23
Galéria
Zdroj: Archív Štefana Chleba
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM