Martin Károly Rôzne

Rozkol v žiarskej SDKÚ-DS

Žiar nad Hronom 22. októbra - Včerajšie vyhlásenie Romana Zaťku, v ktorom sa okrem iného dištancoval od spôsobu predvolebnej kampane nominanta SDKÚ-DS Štefana Macejáka, vyvolalo vlnu reakcií. Roman Zaťko je v súčasnosti krajským podpredsedom spomenu

Roman Zaťko vo svojom prehlásení /viď nižšie/ kritizuje najmä spôsob vedenia kampane kandidáta na primátora, ktorého v júni 2010 potvrdila miestna organizácia SDKÚ-DS. ďalej naznačuje možnú súvislosť medzi kampaňou Macejáka a opozičného kandidáta SMER-u Ladislava Kukolíka. Voči tejto konštrukcii sa ohradili obaja spomenutí kandidáti. „Predstava vzájomnej dohody je … nemysliteľná, obzvlášť ak primátor môže byť len jeden.“ tvrdí Ladislav Kukolík. Kandidát za Smer SD. Maceják pritvrdzuje: „S Ladislaslavom Kukolíkom určite nemám uzatvorené žiadne politické dohody. Ak pán Zaťko má takúto vedomosť, tak by som ho žiadal aby detaily zverejnil, ak nie tak budem zvažovať právne kroky.“ /viď video/

Ďalším bodom sváru je aj predvolebná fotografia kandidátov na poslancov v Žiari nad Hronom. Súčasný viceprimátor tvrdí, že z 18-tich kandidátov na poslanca MsZ sa na predvolebom plagáte objavilo len 12. Kým Maceják komentuje túto skutočnosť tvrdením, že sa chýbajúci kandidáti ospravedlnili a že na plagáte odmietol byť len Roman Zaťko, súčasná poslankyňa za SDKÚ Monika Kočová túto teóriu vyvracia: „S pánom Macejákom som sa stretla a povedala som mu, že sa mi nepáči spôsob bilbordovej kampane ktorú v Žiari začal. Sedela som v mestskom parlamente aj predchádzajúce 4 roky a jednoducho nemôžem súhlasiť s heslami na bilbordoch. a preto som rozhodla nezúčastňovať kampane, ktorú vedie pán Maceják“

Oslovili sme aj ďalších zainteresovaných v tejto regionálnej kauze. Vyjadrenia zainteresovaných, vrátane kompletného vyhlásenia Romana Zaťku, prinášame v plnom znení:

Roman Zaťko:

//Druhé volebné obdobie som zástupcom primátora mesta Žiar nad Hronom, som členom SDKÚ-DS a jej krajským podpredsedom a napriek tejto skutočnosti sa týmto vyhlásením verejne dištancujem od kandidáta SDKÚ-DS a SaS na primátora p. Štefana Macejáka, jeho aktivít a zavádzajúcej predvolebnej kampane. Zároveň  vyslovujem svoju podporu nezávislému kandidátovi na primátora nášho mesta Ivanovi Černajovi. K tomuto rozhodnutiu ma priviedol jednoduchý dôvod, mne na Žiari nad Hronom naozaj záleží.

Od samého počiatku neskrývam svoj nesúhlas s kandidatúrou p. Macejáka a považujem ju za nerozvážne a zlé rozhodnutie. Výsledky, ktoré v uplynulých voľbách do zastupiteľstva VÚC a v parlamentných voľbách dosiahol naznačujú, že ide o kandidáta, ktorému sa vypomstila predovšetkým jeho neprítomnosť v priestore, v ktorom chcel získať podporu občanov. Inak povedané, ako mám dôverovať človeku, ktorý reálne žije v Lutile nie v našom meste, ktorý prišiel vraj po 7 rokoch zo zahraničia, s niekoľkomesač­ným účelovým trvalým pobytom u príbuzných v Žiari nad Hronom, pracovne pôsobiacemu v Skalici, s bytom v Banskej Bystrici, že mu na Žiari nad Hronom naozaj záleží?

Ako mám uveriť kandidátovi na primátora, že to myslí s našim, s mojim mestom úprimne ak spustí kampaň plnú klamstiev, demagógie ktorú popri cestách a v médiách nevníma len zainteresovaný, čiže Žiarčan? Čím si zaslúžilo toto mesto, môj domov takéto znevažovanie? Žiar nad Hronom je úspešné a rešpektované mesto nie len na regionálnej, ale aj celoštátnej úrovni. Nie som naivný a uvedomujem si, že v ňom žijú vedľa seba spokojní i nespokojní ľudia, avšak každý z nich je hrdý na svoj domov a ten im zneucťovať zásterkou naplnenia osobných ambícií nemá právo nikto. Pravdepodobne to okrem mňa vadí viacerým kandidátom na poslanca mestského zastupiteľstva za SDKÚ-DS a SaS, keďže zo 17 kandidátov na poslanca sa na spoločnej fotografii podporujúcej zmenu v podaní p. Macejáka objavili len 11!

Zdá sa, že konfrontačný a zavádzajúci obsah a forma predvolebnej kampane p. Macejáka poškodzuje záujmy SDKÚ-DS a neprináša vytúžené body našej strane, ale prispieva skôr bodmi v tábore prirodzeného rivala SMER-u a jeho kandidáta na primátora. Ostáva veriť, že ide o nerozvážnosť a nie o koordinovaný úmysel oboch kandidátov. SDKÚ-DS v okrese sa ocitla v zaujímavej situácií. Počtom členov v najväčších miestnych zväzoch SDKÚ-DS, v Žiari nad Hronom a Lutile došlo k účelovému mocenskému ovládnutiu jednou rodinou. Na primátora nášho mesta kandiduje syn kandidáta na starostu v Lutile. Posledné mesiace odhalili všetky slabiny našich stanov, ktoré sa až príliš spoliehajú na dobrý úmysel v konaní jednotlivca.

Uvedomujem si, že svojim konaním reálne ohrozujem svoju ďalšiu politickú kariéru, pretože je vysoko pravdepodobné, že ma budú chcieť stiahnuť z kandidátnej listiny a tým mi neumožniť kandidovať na post poslanca mestského zastupiteľstva. Napriek tomu nemôžem mlčať a pozerať sa na zlo, ktorá sa spáchalo a pácha v tak politicky štandardnej strane akou je SDKÚ-DS. Preto vyzývam všetkých slušných predstaviteľov a členov SDKÚ-DS, všetkých slušných ľudí, aby sa dištancovali od tohto zla, ktoré tu pácha jedna rodina a niekoľko jej prívržencov. //

Igor Korbeľa, volebný manažér pre komunálne voľby v ZH

Aké je Vaše oficiálne stanovisko k vyhláseniu? V priebehu budúceho týždňa sa zíde predsedníctvo miestneho zväzu SDKÚ – DS v Žiari nad Hronom a následne zaujme stanovisko k situácii. Ako vnímate predvolebnú kampaň SDKÚ DS v Žiari, resp. kampaň kandidáta na primátora? Predvolebnú kampaň SDKÚ – DS plánuje začať v termíne,ktorý zákon povoľuje a bude určite pozitívna. Pripúšťate predvolebnú dohodu s kandidátom SMERU v primátorských voľbách? Túto konštrukciu absolútne vylučujem.

Martin Baník, krajský preseda SDKÚ-DS, Kandidát na primátora mesta Banská Bystrica

Je to vec miestnych a okresných štruktúr strany, majú v tomto plnú autonómiu.To, čo sa tam deje je výsledkom rozhodnutia konferencie Miestneho zväzu, ktorá schválila Štefana Macejáka ako svojho kandidáta na primátora mesta Žiar nad Hronom. Všetko bolo vykonané v súlade s platnými stanovami strany. Keď pôjdem hlbšie, tak sa dostanem k osobám. Pán Zaťko je 8 rokov viceprimátor mesta ako poslanec za SDKÚ-DS. Terajšieho primátora naša strana podporovala vo voľbách 3× – 1998, 2002, 2006 a uchádzal sa o podporu aj v týchto voľbách. Miestna konferencia to odmietla a rozhodla sa podporiť svojho kandidáta. Pán Zaťko urobil odpočet svojej práce, ako viceprimátor, teda nepriamo aj práce primátora. Bol som prítomný, keď predložil odpočet volebného programu splnený na cca 90%. Miestny zväz informáciu prijal a nemal pripomienky. Začala kampaň a kandidát SDKÚ-DS a SaS Štefan Maceják začal s kritikou radnice v takom rozsahu, že sa to muselo dotknúť aj viceprimátora. Jeho 8 ročná robota, proti ktorej neboli nikdy výhrady sa týmto znehodnocuje a má s tým problém. Celá téme je skôr v osobnej rovine a v rovine špekulácií. Nie som vyšetrovateľ aby som vnikol do problémov a hľadaniu pravdy. Voľby sú aj o tom, kto používa aké metódy. Opakujem, stanovy strany porušené neboli. Ak niekto presvedčí svoju rodinu a svojich priateľov, aby vstúpili do strany, nič tým v právnej povine neporušil.

Ladislav Kukolík, SMER – SD

//Dňa 21.10. momentálny viceprimátor mesta Žiar nad Hronom, krajský podpredseda SDKÚ-DS verejne „nemohol mlčať“ a vo svojom vyhlásení vyjadril nesúhlas s kandidatúrou Štefana Macejáka na post primátora za stranu SDKÚ – DS a SAS. Pána Macejáka odsudzuje za štýl kampane „plnej demagógie a klamstiev,“ podrobne informuje o miestach pobytu a pôsobenia svojho spolustraníka a vyjadruje osobnú podporu momentálnemu primátorovi mesta.

V tejto rovine považujem danú udalosť za poľutovania hodnú, napriek tomu to vnímam ako vnútrostranícky problém SDKU – DS. Kampaň pána Macejáka nehodlám hodnotiť, pocity pána Zaťka zo smerovania miestneho zväzku SDKU – DS tak isto nie a vyjadrovanie podpory tomu či inému kandidátovi vnímam ako slobodné právo každého človeka.

Musím sa však dištancovať od prapodivnej konštrukcie pána viceprimátora o akejsi vzájomnej „koordinácii“ postupu mňa a pána Macejáka. Neviem, čo presne k takejto domnienke pána Zaťka viedlo, ale považujem ju za celkom vtipné osvieženie týchto komunálnych volieb.

Dovolím si totiž upozorniť na evidentný fakt, že ja a pán Maceják sme priami konkurenti v týchto voľbách. Slovami pána Zaťka „prirodzení rivali.“ Obaja sa usilujeme získať podporu voličov, ktorí nie sú spokojní s doterajším vedením mesta, hľadajú zmenu a nechcú opätovné zvolenie momentálneho primátora. Predstava vzájomnej dohody je preto nemysliteľná, obzvlášť ak primátor môže byť len jeden.

Ako lekár rozumiem, že pan viceprimátor je pod tlakom neľahkých pracovných povinností, cíti sa evidentne neistý vo svojej vlastnej strane a otrasený na svojom doterajšom poste. A takéto okolnosti nikdy neprispievajú k duševnému pokoju a racionálnemu hodnoteniu situácie okolo seba. Ako kandidát však žasnem, že takéto očividné politické súvislosti pánovi Zaťkovi unikajú.//

Michal Novotný. predseda Ms Z a OR SDKÚ-DS v Žiari nad Hronom

//Každý názor svedčí v prvom rade o človeku, ktorý ho vyslovuje a až potom o veci o ktorej je reč. Nemyslím, že SDKÚ-DS v Žiari nad Hronom a v Lutile ovládla jedná rodina. P. Zaťko je členom Ústrednej rady SDKÚ-DS za posledné štyri roky. Až teraz prišiel na to, že stanovy sú nedokonalé?

Podľa stanov uznesenia orgánov strany sú pre členov záväzné. Jeho vyhlásenie je v rozpore s uznesením mestskej konferencie SDKÚ-DS z 29.júna 2010, keď 14 hlasmi za p. Macejáka proti 4 hlasom za p. Černaja bol schválený – v súlade so stanovami strany – p. Maceják za kandidáta na primátora mesta Žiar nad Hronom. Z toho boli len 4 členovia, ktorí vstúpili do strany v I.polroku 2010 – minimálne mesiac pred uvedenou konferenciou boli riadne zaregistrovaní riaditeľom krajskej agentúry SDKÚ-DS.

V deň konania predmetnej konferencie doniesli p. Zaťko a p. Maceják po cca 10 prihlášok, ktoré som odmietol podpísať, aby neovplyvnili hlasovanie. S tým, že môžu vstúpiť po uvedenej konferencii. Tí, čo chceli vstúpiť do strany, potom vstúpili. P. Zaťko vzal späť všetky prihlášky, ktoré doniesol – s tým, že dotyční ľudia už nemajú záujem do strany vstúpiť.

Bilbordová kampaň nebola v orgánoch SDKÚ-DS predrokovaná. Je to osobná aktivita p. Macejáka. V strane – ako aj vo verejnosti – boli k nej aj výhrady, že sa môže vrátiť p. Macejákovi i strane ako bumerang. Ale boli aj hlasy, ktoré ju schvaľovali – že poukazuje na problémy v meste, aby sa o nich diskutovalo. Voliči rozhodnú.

Myslím, že vyhlásenie p. Zaťku pre média je prinajmenšom rovnako nekorektné, nepravdivé a zavádzajúce. Toto jeho deštruktívne vylásenie – antikampaň v rozpore so stanovami strany – sa môže obrátiť aj proti nemu. Verím, že voliči v Žiari nad Hronom sa ním nedajú ovplyvniť.// /mak/

Video: Roman Zaťko, Štefan Maceják Foto: Bilbordová kampaň Štefana Macejáka

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM