Jakub Forgács Kultúra

Rusín Čendéš Orchestra aj Družina. Na obľúbenej akcii v Očovej ožijú tradície

Aj vám učaroval folklór a radi si ho vychutnáte na vlastné oči? Potom neprehliadnite podujatie, ktoré sa chystá neďaleko Zvolena. Čo prinesie Očovská folklórna hruda?

Ilustračný obrázok k článku Rusín Čendéš Orchestra aj Družina. Na obľúbenej akcii v Očovej ožijú tradície
Zdroj: TASR

Programom nazvaným Nová pravoda začne v piatok 12. augusta už XIII. ročník prehliadky tradičnej ľudovej kultúry Očovská folklórna hruda. Program súčasných tvorcov vychádza z predávnych koreňov našej kultúry, pričom spojí umelcov, ktorí miesia prvky tradičnej ľudovej hudby s aktuálnymi trendmi.

Okolo 600 účinkujúcich

„Na jednom pódiu sa tak predstavia Rusín Čendéš Orchestra so skupinou Družina a s hosťom Jiřím Stivínom,“ povedal starosta Očovej Ján Senko. „Chceme sa tak nie len týmto programom, ale celým našim podujatím otvoriť ešte viac mladým ľuďom,“ dodal.

Očovská folklórna hruda sa z roka na rok dostáva viac do povedomia priaznivcov tradičnej kultúry na Slovensku. Festival vznikol v roku 2004, aby prezentoval najmä podpoliansky folklór, zvyky a tradície, no po desaťročí prerástol do podujatia, ktoré nie len oživuje tamojší región, ale prezentuje aj kultúrne poklady z iných kútov Slovenska.

Spomedzi 14 programov, v ktorých môžu návštevníci uvidieť okolo 600 účinkujúcich, starosta vyzdvihol sobotňajší s názvom Z ďaleka sa schádzajú, tancujú, hrajú, spievajú, s folklórnymi súbormi Devín z Bratislavy, Kopaničiar z Myjavy a Hriňovčan z Hriňovej a tiež program venovaný životnému jubileu očovského primáša Jozefa Berkyho.

Desiatky súborov a sólistov

Záverečný nedeľný galaprogram s názvom Otcovizeň nášho ľudu ponúkne na pódiu futbalového štadióna vystúpenia desiatok regionálnych súborov a sólistov.

Očovská folklórna hruda je bohatá aj na sprievodné podujatia. Návštevníci si môžu v remeselnom dvore vyskúšať školu hry na fujare, uvidia výstavu insitného umenia „Kovačickej školi“, očovských krojov a zúčastniť sa môžu sa tiež nefalšovaných ľudových zábav. Vo dvore budú rezbári vyrezávať drevené sochy a k dispozícii bude aj pravý očovský salaš, kde sa bude priamo pred očami návštevníkov vyrábať syr a žinčica. Chýbať nebude tradičná očovská kuchyňa.

XIII. ročník Očovskej folklórnej hrudy je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu umenia, Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

Čítajte tiež:

Tradičná akcia pri Zvolene láka novinkou: Festivalové trhovisko pre návštevníkov

Čo sa oplatí zažiť vo Zvolene a okolí? 10 víkendových akcií na jednom mieste

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM