Michal Majer Rôzne

Samosprávny kraj zmapuje náklady na režijné výhody v SAD

Analýzy ukázali, že náklady spojené s režijnými výhodami v Slovenskej autobusovej doprave (SAD) pre ich majiteľov nie sú pre Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) veľkou záťažou. Jeho predstavitelia si uvedomujú, že platy v doprave nie sú vysoké. A

Dodal, že BBSK si chce zmapovať reálne náklady na režijné výhody, preto plánuje zaviesť pre ich majiteľov symbolický poplatok, a to štyri až päť centov na 50 kilometrov. Po určitom období bude presne vedieť, koľko finančných prostriedkov na to musí vynaložiť. O spomenutom návrhu budú rokovať aj členovia SK 8, aby sa podobný systém zaviedol v celej krajine. Predseda BBSK Vladimír Maňka, ktorý je v rámci SK 8 zodpovedný za oblasť dopravy, pravidelne rokuje s predsedom OZ KOVO Emilom Machynom. Odborári s takýmto riešením súhlasia. Maňka predpokladá, že týmto riešením dôvody na spomínaný štrajk pominú, uzavrel Hajnala.

Rokovania medzi OZ KOVO, predsedami jednotlivých samosprávnych krajov a SAD-kami stále prebiehajú. Machyna varoval, že ak sa odbory, zamestnanci SAD a vyššie územné celky na zľavách a výhodách pre zamestnancov autobusovej dopravy nedohodnú, „autobusári“ sú pripravení vstúpiť budúci týždeň do ostrého štrajku. S tým, že cieľom vyjednávania nie je štrajk, ale zľavy pre zamestnancov a ich rodinných príslušníkov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM