Stanislav Černák Správy

Šanca na bývanie, ktorá rozhodne zaujala: Skolaudujú nové byty, počet záujemcov je vyšší ako ponuka

Pre rekonštrukciu obecného domu sa rozhodli už v roku 2011. A práve to bol hlavný impulz pre vznik nových nájomných bytov, o ktoré je veľký záujem.

Ilustračný obrázok k článku Šanca na bývanie, ktorá rozhodne zaujala: Skolaudujú nové byty, počet záujemcov je vyšší ako ponuka
Zdroj: TASR

Už v októbri, by mali v obci Sebechleby v okrese Krupina skolaudovať 11 obecných nájomných bytov. Byty sú súčasťou objektu obecného domu, pričom osem z nich vzniklo nadstavbou pôvodnej budovy a tri prestavbou na existujúcom podlaží.

K dispozícii 1, 2 a 3 izbové

Ako povedal starosta Martin Schvarc, obec začala plánovať rekonštrukciu objektu obecného domu v roku 2011. „Dva roky sme pripravovali projektovú dokumentáciu tak, aby polyfunkčný objekt plnil svoje funkcie a aby neboli nájomníci rušení podujatiami, ktoré sa konajú v sále kultúrneho domu, v spodnej časti budovy,“ uviedol.

Okrem úradu v objekte ešte sídlia aj podnikateľské subjekty, Slovenská pošta, vo verejne prístupných priestoroch kultúrny dom a tiež reštauračná prevádzka a obchod. Nové byty sú jedno, dvoj a trojizbové. „Noví nájomníci by ich mali dostať do užívania v novembri, alebo v decembri,“ podotkol starosta.

Veľa záujemcov

Počet záujemcov o byty je väčší ako je ponuka a preto bude nájomníkov vyberať komisia v súlade so všeobecne záväzným nariadením. Celá stavba vyjde na viac ako 500 000 eur, obec sa bude uchádzať o podporu zo Štátneho fondu rozvoja bývania a Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Obec pripravila v uplynulých rokoch viaceré projektové zámery a aj projektovú dokumentáciu pre realizáciu niekoľkých stavieb. „Jeden z najdôležitejších zámerov je vybudovanie čistiarne odpadových vôd a kanalizácie, ktorý je pripravený na podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok,“ uviedol ďalej starosta Sebechlieb a pokračoval, „Máme pripravené aj iné zámery, pre ktoré sme sa už uchádzali o podporu, ako je napríklad zberný dvor, kde sme boli ale neúspešní, pričom z vlastných zdrojov nedokážeme takúto investíciu v súčasnosti zrealizovať.“

V predchádzajúcich rokoch vybudovali v Sebechleboch napríklad viacúčelové ihrisko a oddychovú zónu s názvom Učíme sa hrou. V súčasnosti sa realizuje veľká rekonštrukcia miestneho cintorína, ktorú obec hradí výlučne z vlastných zdrojov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM