Webnoviny - Kultúra

Sci-fi Avatar bude v kinách len v 3D verzii

Sci-fi Avatar Jamesa Camerona budú v Číne premietať iba v 3D verzii, 2D verziu sa rozhodli stiahnuť. Podľa čínskych médií sa tak stalo po tom, čo domáca distribučná spoločnosť dostala príkaz od cenzorov.

Foto: SITA/AP

Šéf Štátneho úradu pre rozhlas, film a televíziu Zhang Hongsen však poprel, že za stiahnutím kinohitu stojí vláda. Podľa jeho slov to zapríčinili nízke tržby 2D verzie filmu, pretože väčšina ľudí chodí na 3D verziu. Avatar sa tak bude premietať len v tretine kín, do ktorých bol pôvodne nasadený. Zvyšné dve tretiny totiž premietajú filmy len v dvojdimenzi­onálnej verzii.

Čiastočne je dôvodom vraj to, aby snímka nekonkurovala domácim filmom. Nepriamo to potvrdila Liu Hui zo spoločnosti UME International Cineplex. „V UME 3D a IMAX verzie tvoria 90 percent tržieb, takže to neovplyvní väčšinu divákov a diváčok. Vďaka stiahnutiu 2D verzie dostanú filmy ako (čínsky film, pozn. red.) Confucius viac priestoru na premietanie,“ vyjadrila sa.

Na stiahnutie dvojdimenzionálnej verzie sci-fi Avatar reagovala produkčná spoločnosť Twentieth Century Fox s tým, že dúfa, že diváci a diváčky v Číne budú mať naďalej možnosť pozrieť si snímku. Tvorca sci-fi James Cameron požiadali krajinu o ukončenie reštrikcií. Svetová obchodná organizácia WTO reagovala podobne.

SITA/AP

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM