Jozef Sliacky Od Vás

Sebechleby sa prezentovali vínom i pohostinnosťou

Stará Hora. Vinárska osada neďaleko Sebechlieb. Pivnice vyhĺbené hlboko v tufovej skale s chyžkami nad nimi. A hoci sa nevyhli modernizácii, stále v ich detailoch vidíme pamiatku na predošlé generácie. Aj preto sa stala sebechlebská Stará Hora archit

Sebechlebčania sa svojou pohostinnosťou prezentujú najmä počas podujatia Oberačka po sebechlebsky, ktorá sa uskutočnila už po tretí raz v prvú októbrovú sobotu. Organizovalo ju občianske združenie Sebechleby a prilákalo stovky návštevníkov nielen z okolia, ale z celého Slovenska a nechýbali ani hostia spoza hraníc. „Je to taký malý Hrušov,“ vyjadril sa kamarát Jožo z našej partie zvolenských turistov, ktorí sme si návštevou Starej Hory spestrili uplynulý víkend.

Tento rok vinárom neprial. Najmä prudké búrky sa negatívne podpísali na úrode, ktorú starí skúsení pestovatelia odhadujú až na polovičnú oproti iným rokom. Napriek tomu víno tieklo prúdom a za jeho pohárikom sa patrí ochutnať niektorú z miestnych gastronomických špecialít, či aspoň tú najbežnejšiu lokšu s kačacou pečeňou.

Ale nielen vínom a lokšami je človek živý. Bohatý kultúrny, folklórne ladený program podčiarkol vynikajúcu náladu a potešil dušu. Sebechlebská oberačka tak pohladila naozaj všetky mysli tých, ktorí v sobotu zamierili do tejto rázovitej dediny.

Júlia Plevková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM