Jakub Forgács Rôzne Správy

Šiestaci študujúci na univerzite? Vo Zvolene si prevzali diplomy absolventov, FOTO

Absolventmi Detskej lesníckej univerzity je ďalších 39 žiakov základných škôl. Čo všetko sa naučili za osem mesiacov?

Ilustračný obrázok k článku Šiestaci študujúci na univerzite? Vo Zvolene si prevzali diplomy absolventov, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR

Les ako priestor na učenie a zároveň predmet i cieľ učenia. Takto mali možnosť počas jedného školského roka zažiť a vnímať les žiaci vybraných základných škôl (ZŠ) zo Zvolena, Banskej Bystrice, Pliešoviec, Zvolenskej Slatiny a Slatinských Lazov. Počas ôsmich mesiacov sa 39 šiestakov stalo študentmi Detskej lesníckej univerzity a po jej absolvovaní si v stredu prevzali z rúk dekana Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene diplomy absolventov.

„V októbri minulého roka na mladých študentov čakali index, tričko, skriptá, pracovné listy a hlavne odborné prednášky a aktivity lesnej pedagogiky. Už na prvej prednáške hľadali šiestaci odpoveď na otázku či dokáže počítačová hra „vyveštiť“ budúcnosť lesa. Zistili, že áno, a to vďaka rastovému simulátoru s názvom SIBYLA Suite a virtuálnej jaskyni, kde je možné vizualizovať prírodné a technické objekty a procesy,“ uviedla Veronika Jaloviarová z Národného lesníckeho centra vo Zvolene.

„Oddávna sa hovorí, že ‚les sa vychováva sekerou‘, a preto bolo zaujímavé na ďalšom stretnutí vyskúšať si harvesterový trenažér na spiľovanie stromov. Deti tiež navštívili Zubriu zvernicu pri Topoľčiankach a spoznali aj prácu profesionálnych poľovníkov,“ uviedla ďalej zástupkyňa organizátora.

Vo Vysokoškolskom lesníckom podniku videli tiež prácu v lesnej škôlke a sami si prakticky vyskúšali sadenie mladých stromčekov, odobratie vývrtu letokruhov či orientáciu v lesníckych mapách. V Arboréte Borová hora malí študenti zase poodhalili tajomstvá stromov, ich plodov a semien.

Za osem mesiacov na Detskej lesníckej univerzite si mladí študenti robili poznámky, získavali prvé lesnícke skúsenosti, ale sa aj hrali a tiež oslávili 21. marec ako Medzinárodný deň lesov.

Podľa Jaloviarovej sa naučili milovať a chápať lesy a vnímať prírodu ako súčasť ich bytia, čo je správna cesta k tomu, aby oni sami lesy zachovali pre ďalšie generácie.

V OBRAZOCH: Absolventmi Detskej lesníckej univerzity je ďalších 39 žiakov ZŠ
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM