Eva Drugdová Rôzne Správy

Škôlky vo Zvolene sú plne vyťažené. Nevyhovelo sa desiatkam žiadostí o prijatie

Materské škôlky majú po zápise a žiadosti sú uzatvorené. Ešte sa však môže všeličo zmeniť. Koľko detí nebolo prijatých a aké majú možnosti rodičia?

Ilustračný obrázok k článku Škôlky vo Zvolene sú plne vyťažené. Nevyhovelo sa desiatkam žiadostí o prijatie
7
Galéria
Zdroj: TASR

Mnohí rodičia riešia v tomto období, kam so svojimi drobcami od budúceho školského roka. Zápisy do škôlok už prebehli a my sme boli zvedaví, ako to vyzerá. Spravidla sa prijímajú deti od troch do šiestich rokov, no výnimočne možno prijať aj dieťa od dvoch rokov. Ako uviedla hovorkyňa mesta Eva Ježovičová, vo Zvolene bola v minulom školskom roku kapacita materských škôl 1258 detí, pričom bolo k 15.09.2016 pri­jatých 1220. Nevyhovelo sa 62 žiadostiam. Keďže sa uprednostňujú deti nad 3 roky a v predškolskom veku, medzi neprijatými bolo 52 detí pod 3 roky.

Od budúceho školského roku 2017/2018 je situácia veľmi podobná. Kapacita materských škôl je 1271 detí. Podľa výsledkov zápisu k 31.03.2017 je zatiaľ prijatých 1235 detí a rovnako sa nevyhovelo 62 žiadostiam. Z toho bolo 57 drobcov mladších ako 3 roky. Ešte sa to však môže zmeniť a šancu majú aj tí mladší.

„Kapacita materských škôl je postačujúca, počty neprijatých detí nie sú relevantné, nakoľko ide o údaje z výsledkov zápisu, ktorý prebieha v marci a k septembru sa väčšinou počet nevybavených žiadostí zníži. Dôvodom je ponechanie voľnej kapacity pre deti staršie ako tri roky a ak nie je využitá, v mesiaci jún sa postupne prijímajú deti mladšie ako tri roky, ktorým sa v apríli nevyhovelo,“ uviedla Ježovičová.

No a aké možnosti majú rodičia, ak ich deti nie sú prijaté? Potom musia uvažovať o súkromných materských školách či detských jasliach. Jasle sú vhodné práve pre deti mladšie ako 3 roky. Do 3 rokov veku dieťaťa si pritom môžu uplatniť nárok na poberanie príspevku na starostlivosť o dieťa, ktorý pokryje mesačný paušálny poplatok v jasliach. Samozrejme treba ešte počítať s výdavkami na stravu.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Rodinné centrum Svet rodiny
7
Galéria
Zdroj: Rodinné centrum Svet rodiny
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM