Jozef Sliacky Rôzne

Školy môžu súťažiť v dvoch ekoprojektoch

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlásila na školský rok 2010/2011 dve nové súťaže pre školy Hodina s ekostopou a Oči na stopkách. Súťaže sa konajú v rámci školských programov SAŽP - Ekologická stopa a Na túru s NATUROU.

Hodina s ekostopou je súťaž pre pedagógov o najlepšiu aktivitu na tému ekologická stopa. Vyhlasuje sa v rámci školského programu Ekologická stopa, do ktorého je v súčasnosti zapojených viac ako 380 škôl z celého Slovenska. Úlohou súťažiacich učiteľov je podľa pripraveného formulára popísať aktivitu zameranú na ekologickú stopu, ktorú uskutočnili počas vyučovacej hodiny so svojimi žiakmi. Zapojiť sa môže každý pedagogický pracovník v súťažných kategóriách materské školy, základné školy – B1 I. stupeň, B2 II. stupeň, stredné školy. Tri najlepšie aktivity v každej súťažnej kategórii budú ocenené knižnými a športovými cenami. Všetky zaslané aktivity budú s uvedením autorstva vystavené na portáli Ekologickej stopy a prístupné pre ostatných učiteľov. Prispejú k vzájomnej inšpirácii a výmene skúseností, preto súťaž nebude mať porazených, iba víťazov. Aktivity je potrebné zasielať elektronicky na e-mailovú adresu ekostopa@sazp, najneskôr do 5. júna 2011. Podrobné informácie o súťaži nájdete na portáli školského programu Ekologická stopa www.ekostopa.sk.

Oči na stopkách je školská kampaň a reportérska súťaž zameraná na informovanie verejnosti o pozitívnom a negatívnom správaní sa človeka k prírode. Poslaním kampane Oči na stopkách je otvárať ľuďom oči a odhaľovať pravdu o ich vzťahu k prírode. Prostredníctvom reportáží zo škôl z celého Slovenska môžu ich autori nastaviť zrkadlo „dospelákom“, ale aj svojim rovesníkom. Poukázať na to, že poškodzovanie životného prostredia nie je len jednou z okrajových senzácií v médiách. Odohráva sa každý deň v krajine okolo nás, v mestách, na uliciach…V tom istom priestore sa však odohrávajú aj iné príbehy, skutky, činy ľudí, o ktorých sa naopak hovorí veľmi málo. Môžu však byť pozitívnym príkladom a inšpiráciou pre ostatných. Stačí mať otvorenú myseľ a „oči na stopkách“. Zachytiť tieto príklady perom a objektívom fotoaparátu. Pozitívne aj negatívne. Úlohou súťažiacich je formou reportáže spracovať jeden konkrétny prípad pozitívneho alebo negatívneho správania sa človeka k prírode, s ktorým sa osobne stretli. Do súťaže sa môžu zapojiť všetci členovia prieskumných skupín v školskom programe Na túru s NATUROU. Súťaž prebieha v troch súťažných kategóriách.

Agentúru SITA informovala Jana Šimonovičová.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM