Martin Károly Rôzne

Skutočne kuriózny prípad: Neuhádnete, čo žena schovávala v pivnici 30 rokov!

V pivniciach sa odkladajú rôzne veci. V jednej z nich, však susedia opatrovali skutočne niečo naozaj nezvyčajné. Nález vyrazil dych aj kompetentným.

Ilustračný obrázok k článku Skutočne kuriózny prípad: Neuhádnete, čo žena schovávala v pivnici 30 rokov!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Naozaj kuriózny prípad sa odohral v susednom Žiari nad Hronom. Ten je typický tehlovými stavbami, ktoré vznikli v 50-tych rokoch minulého storočia. Mnohé z domov majú originálne priečelia, iné zas dokonca sochy s fontánami.

Jedna z nich sa nachádza aj na Ulici A. Dubčeka. Fontána je už zarastená. Socha ktorá stvárňuje dievča, kŕmiace rybičky, bola celé desaťročia bez hlavy. Až do minulého týždňa.

Veľké prekvapenie v papieri

Archeológ a pamiatkár, Peter Mosný, začal z iniciatívy mesta s čistením práve týchto sôch, ktorých je v Žiari neúrekom. „Hneď pri prvej soche sme sa stretli s kurióznym prípadom,“ začína s rozprávaním Peter Mosný.

„Začali sme s čistením a v tom sa z okna vyklonila pani z vedľajšieho domu a opýtala sa s úsmevom, či nechceme aj hlavu sochy,“ usmieva sa Mosný nad kurióznym nálezom. „Že aby som zajtra prišiel a hlavu mi dá,“ hovorí ďalej.

„Je neuveriteľné, že obyvateľ mesta, zachová takúto pamiatku a počká neuveriteľných 30 rokov bez nároku na honorár či slávu, na tých, ktorí chcú takúto pamiatku opraviť,“ čuduje sa Mosný.

Čo sa stalo pred 30-timi rokmi?

„Chlapci! Tej soche chýba hlava a suseda ju má odloženú v pivnici!,“ zvolala vtedy Júlia Pittnerová z okna. Podľa nej socha prišla o hlavu pred minimálne 30-timi rokmi, pravdepodobne pri hre detí. „Suseda, keď to vtedy videla, pani Čanigová, išla tú hlavu zobrať a odložila ju do pivnice, lebo jej bolo ľúto, že sa to má zničiť,“ vysvetľuje ďalej suseda Pitnerová.

„Myslím si, že je to veľmi pekné a chvályhodné od mesta, že dáva opravovať tieto sochy. Hoci je to z obdobia socializmu, ale vtedy sa veľa vybudovalo a veľa porobilo, veľa pekného. A teraz by sa to malo len tak znivočiť?“ pýta sa na záver Júlia Pittnerová.

Aký bude ďalší osud sochy?

Na úžasný objav v jednej zo žiarskych pivníc reaguje aj primátor Peter Antal: „Je to perfektná správa. Keď sme sa rozhodli, že pod vedením pána Mosného začneme postupne opravovať vzhľad drobných mestských pamiatok, nikto z nás ani netušil, že hlava z tejto plastiky ešte existuje. Určite ju dáme prirobiť na pôvodné miesto a panej, ktorá ju dodnes uschovala, pôjdem poďakovať.“

Skutočne kuriózny prípad: Aha, čo žena schovávala v pivnici 30 rokov!
4
Galéria
Foto: Martin Károly
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM