Stanislav Černák Správy

Skvalitnenie zdravotníckej starostlivosti: V Detve otvorili druhé dialyzačné stredisko v kraji, prvé je vo Zvolene

Náš kraj má po Zvolene druhé dialyzačné stredisko. Otvorili ho v podpolianskom meste Detva. Jeho otvorenie a výstavba má skvalitniť zdravotnú starostlivosť v našom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Skvalitnenie zdravotníckej starostlivosti: V Detve otvorili druhé dialyzačné stredisko v kraji, prvé je vo Zvolene
Zdroj: TASR

V poradí už svoje 11. dialyzačné stredisko, po Zvolene druhé v Banskobystrickom kraji, otvorila v Detve spoločnosť B. Braun Avitum. Jeho výstavba trvala necelý rok a celková investícia vrátane technológií a komplexného vybavenia predstavovala jeden milión eur.

„Hlavným dôvodom výstavby nového dialyzačného strediska je skvalitnenie zdravotníckej starostlivosti v Banskobystrickom kraji. Vzhľadom na naplnenú kapacitu dialyzačného strediska vo Zvolene sa tak stane táto často jediná možná liečba dostupnejšia pre desiatky pacientov,“ povedal konateľ spoločnosti Martin Kuncek.

Nové priestory disponujú 12 kompletne vybavenými dialyzačnými lôžkami, ktoré spĺňajú tie najprísnejšie štandardy. „Denná kapacita na dialyzačné ošetrenie je 24 pacientov v dvojzmennej prevádzke, kde budú pracovať dvaja stáli lekári a štyri sestry. Okrem dialýzy je tu tiež nefrologická ambulancia,“ informuje o budúcej prevádzke hlavná lekárka nového dialyzačného strediska Dáša Flochová.

Stredisko sa nachádza v polyfunkčnom objekte na sídlisku pri Dome kultúry v blízkosti centra Detvy. Prví pacienti prídu do strediska na prelome apríla a mája.

Skupinu B. Braun CZ/SK tvorí B. Braun Medical (dodávateľ zdravotníckych prostriedkov), B. Braun Avitum (prevádzkovateľ 26 dialyzačných stredísk) a Aesculap Akademia (medzinárodná vzdelávacia inštitúcia). Skupina v Českej a Slovenskej republike pôsobí od roku 1993 a zamestnáva 600 ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM