Jakub Forgács Správy

Skvelá správa pre zvolenské mamičky. Pôrodnicu nemocnice budú môcť opustiť skôr

Novopečené mamičky Nemocnice Zvolen si budú môcť svoje detičky odniesť domov už 48 hodín po pôrode. Čo je za touto zmenou?

Ilustračný obrázok k článku Skvelá správa pre zvolenské mamičky. Pôrodnicu nemocnice budú môcť opustiť skôr
1
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

„Mnohí si pamätajú časy, kedy bežne ostávali rodičky po fyziologickom pôrode v nemocnici minimálne týždeň. Od vtedy sa bežná doba hospitalizácie po rovnakom úkone znížila na štyri dni. Nemocnica Zvolen však chce nájsť v dĺžke hospitalizácie rodičiek rozumný kompromis. Samozrejme, ide o tie pacientky ktoré sú po fyziologickom pôrode a nemajú ony, ani bábätko, žiadne komplikácie,“ povedala Marta Csergeová, vedúca odboru PR a tlačová hovorkyňa AGEL SK so slovami, že niektoré mamičky sú zdravotne v poriadku, ale boja sa, či zvládnu starostlivosť o bábätko, prípadne sú unavené a v pôrodnici chcú ešte ostať, tieto samozrejme nebudú nútené odísť.

„Štvordňová hospitalizácia po pôrode je zažitý zvyk, ktorý bolo ťažké prekonať. Pôrod je v podstate fyziologická záležitosť, na druhej strane bola v 19. storočí najčastejšou príčinou úmrtí žien a detí. Preto je pri pôrode potrebné byť v nemocnici, avšak po pôrode sú rodička aj novorodenec vystavení vyššiemu riziku nákazy v nemocnici, kde sa zdržujú chorí ľudia, ako v domácnosti. Ak teda pôrod prebehne v poriadku, zdravotne je matka aj dieťa 48 hodín po pôrode bez komplikácií, nie je dôvod držať ich v nemocnici nasilu, však nie sme väzenie“, vysvetlil riaditeľ zvolenskej nemocnice Jozef Botka.

Hlavným dôvodom pre štvordňovú hospitalizáciu bol predovšetkým screening dieťaťa, ktorý sa robí štvrtý deň po narodení. „Mamičkám umožníme odísť do domáceho prostredia s tým, že v tento deň prinesú dieťa na potrebné vyšetrenie. Myslím, že každý, kto ležal v nemocnici privíta skrátenie hospitalizácie, aj keď len o jeden deň. Snažíme sa pacientkam vytvoriť čo najpríjemnejšie prostredie, ale doma je predsa len doma", dodáva riaditeľ.

V OBRAZOCH: Nemocnica získala sadu prístrojov na ošetrovanie novorodencov
1
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM