Webnoviny - Rôzne

SkyToll vybral na mýte za trinásť dní 2,9 mil. eur

Za prvých trinásť dní ostrej prevádzky vybral prevádzkovateľ elektronického mýta, spoločnosť SkyToll, na mýtnych poplatkoch pre štát 2,946 mil. eur.

kamióny Foto: SITA
Informovala o tom spoločnosť s tým, že vozidlá, ktoré podliehajú povinnosti platiť mýto, prešli po spoplatnených úsekoch ciest spolu vyše 20,2 mil. kilometrov. K 14. januáru bolo pritom do mýtneho systému zaregistrovaných 98 400 vozidiel.

Spoločnosť SkyToll zároveň informovala, že náhradný spôsob výpočtu mýta pre tranzitné úseky ciest, tzv. ticketing, sa zaviedol bez komplikácií. Zároveň od štvrtkovej polnoci firma uviedla do praxe aj zmenu spojenú s vyňatím ciest prvej triedy z vymedzených úsekov. „Všetky avizované zmeny sme flexibilne zaviedli do praxe. Za SkyToll môžem garantovať, že mýtny systém funguje a výber mýta pre štát pokračuje bez akéhokoľvek obmedzenia,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti SkyToll Matej Okáli.

Náhradný spôsob výpočtu mýta pre tranzitné úseky ciest, teda ticketing, pritom počas prvého dňa využilo 350 dopravcov. Ticketing funguje od 12. januára tohto roku a je určený primárne pre tranzitných dopravcov. Je dostupný na vybraných tranzitných hraničných priechodoch do 31. marca tohto roka a je v ňom zahrnutých 18 tranzitných trás v rámci celého Slovenska.

Cesty prvej triedy nebudú spoplatňované do konca januára tohto roku. Už zaregistrovaným vodičom SkyToll odporúča ponechať si palubnú jednotku, keďže ide len o časovo limitované vyňatie úsekov ciest prvej triedy zo skupiny vymedzených úsekov ciest. „Palubná jednotka síce bude v takomto prípade signalizovať vstup na vymedzený úsek cesty, ale tento úsek nebude spoplatňovaný. Zmena platí do 31. januára 2010. Vymedzené úseky ciest tvorené diaľnicami a rýchlostnými cestami spoplatňované sú a dopravca ich môže využívať len s nainštalovanou palubnou jednotkou,“ uvádza SkyToll.

Ostrý štart elektronického výberu mýta sa stal terčom kritiky najmä zo strany opozície a samotných dopravcov. Premiér Robert Fico dočasne nariadil pozastavenie výberu mýta na cestách prvej triedy a dal vypracovať návrh na zníženie spotrebnej dane z nafty, ktoré by dopravcom rast nákladov v súvislosti s mýtom kompenzovalo. Situácia ohľadom zavádzania mýta napokon viedla aj k opozičnému návrhu na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze na odvolanie ministra dopravy Ľubomíra Vážneho.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM