Stanislav Černák Rôzne

Slatinka sa zaplní viac ako inokedy: Veľké stretnutie rodákov s novousadlíkmi!

Už túto sobotu 14. septembra bude od 14. hodiny v Slatinke veľké stretnutie rodákov, potomkov a priateľov. Účastníci si budú môcť zaspomínať na život v dedinke, stretnúť sa so svojimi priateľmi a rodinami, pozrieť si obnovený most.

Ilustračný obrázok k článku Slatinka sa zaplní viac ako inokedy: Veľké stretnutie rodákov s novousadlíkmi!
Zdroj: Dnes24.sk

Taktiež si pripomenú 625. výročie od prvej písomnej zmienky o obci, vtedy spomínanej ako Zalatha. „Tradíciu každoročného stretávania sa rodákov obnovili Maloslatinčania na jeseň v roku 2000 potom, ako založili občianske združenie Spoločnosť priateľov Slatinky,“ vysvetľuje Martina Paulíková zo Združenia Slatinka.

Odvtedy sa pravidelne stretávajú pôvodní obyvatelia aj s novousadlíkmi. Zo začiatku hostila stretnutia bývalá škola, od minulého roka sa stretnutie koná v obnovenej „zále“, kde sa kedysi hralo divadlo a konali tanečné zábavy.

Verejnosti predstavia unikátnu mapu

Počas tohoročného stretnutia rodákov bude verejnosti predstavená aj unikátna mapa chotára Slatinky s pôvodnými názvami. Niekoľko mesiacov ju vytvárali dobrovoľníci spolu s pôvodnými obyvateľmi, prostriedky na mapovanie a tlač poskytla Nadácia SPP v rámci programu Dedičstvo regiónov.

„Mapa obsahuje tiež trasy stratených ciest, historických krajinných štruktúr. Málokto si dnes uvedomuje, že práve cesty ovplyvňovali mestá a dediny a ich obyvateľov, boli tepnami, ktoré spájali alebo izolovali, kadiaľ chodili obchodníci s tovarom, mladí na tancovačky, starší na pole či do kostola,“ hovorí Ľudovít Buzalka zo Spoločnosti priateľov Slatinky.

Starší pamätníci sa preto spojili s mladými dobrovoľníkmi a zmapovali staré cesty s GPS. Spolu so starými názvami chotára ich takto zachovali pre budúcnosť vo forme unikátnej mapy. Chceli tak predísť tomu, aby z poznania ľudí nezmizlo síce neviditeľné, ale veľmi dôležité dedičstvo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM