Jakub Forgács Správy

Slivky, čerešne, broskyne... V Bystrici vysadia desiatky stromov, ovocie sa bude dať trhať zadarmo!

Čerešne, slivky, broskyne, jablká či višne zadarmo, priamo v centre či na sídliskách v Banskej Bystrici? To nie je fikcia, ale výsledok nevšedného projektu, ktorý pod Urpínom štartuje už o pár dní.

Ilustračný obrázok k článku Slivky, čerešne, broskyne... V Bystrici vysadia desiatky stromov, ovocie sa bude dať trhať zadarmo!
Zdroj: TASR

Už budúci týždeň sa začína iniciatíva občianskeho združenia Po schodoch s názvom Jedlo je zadarmo. Banská Bystrica dostane nové ovocné stromčeky v rozličných lokalitách mesta. S výsadbou sa začne na Deň Zeme – 22. apríla, v záhrade pri Komunitnom centre Sásová. Pokračovať sa bude v prvý májový týždeň v areáli Múzea SNP, ale aj v kultúrnom centra Záhrada.

Desiatky ovocných stromov

Pridať sa k iniciatíve občianskeho združenia Po schodoch pri sadení stromčekov sa môže každý. Vďaka výraznej podpore obyvateľov mesta získalo od banky finančnú podporu 1 000 eur. Vďaka týmto peniazom vysadí niekoľko desiatok ovocných stromov.

„S výsadbou začneme na Deň Zeme 2015. Je to ideálna príležitosť urobiť niečo pre ľudstvo a Zem. A začínať treba v malom. Deň Zeme sme si ako začiatok nášho sadenia vybrali preto, lebo je to deň, kedy sa naša pozornosť z bežných každodenných prenesie na dobro našej Zeme. Samozrejme, nemalo by to zostať len pri jednom dni. Aj preto je Deň Zeme pre nás začiatkom dlhodobého úsilia obohatiť naše mesto o ovocné stromy, ktoré ho skrášlia, potešia ľudí a zlepšia životné prostredie, v ktorom žijeme,“ uviedla Stanka Miková z občianskeho združenia Po Schodoch.

Sadiť sa budú pri Múzeu SNP aj základkách

Po výsadbe v Sásovej sa ovocné stromčeky objavia a natrvalo usadia v areáli Múzea SNP a kultúrnom centre Záhrada, kde bude mať výsadba špecifickú symboliku, keďže budú vysadené 8. mája, v deň, kedy si pripomíname víťazstvo nad fašizmom v Európe. Rôznorodosť stromov je alegóriou na ľudí. Sú sladké, kyslé… jednoducho treba ochutnať.

Svoj stromček si adoptovali aj základné školy – Škola u Filipa na Bakossovej ulici ako aj Fantázia na Magurskej ulici. Výsadba bude pokračovať v okolí medokýšu na Rudlovskej, kde sa o stromčeky postará miestna komunita v spolupráci s Banskobystrickým okrášľovacím spolkom.

Vyrásť môžu všade

Výsadbu stromov konzultovalo občianske združenie so správcom verejnej zelene, mestskou spoločnosťou Záhradnícke a rekreačné služby a odborom životného prostredia na Mestskom úrade. Budú umiestnené v miestach, ktoré nie sú v bezprostrednej blízkosti obytných zón či prašných miest. Takto sa predíde možným komplikáciám pri konzumácii ovocia.

Každý má možnosť sa pridať. Stačí sa ohlásiť v občianskom združení Po schodoch a dohodnúť sa na výsadbe stromčeka. Nakoniec, každý ovocný stromček, ktorý sa v rámci iniciatívy vysadí, potrebuje svojich krstných rodičov, ktorí sa oň budú starať, aby rástol do krásy a prinášal veľa ovocia pre radosť ľudí v Banskej Bystrici.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM