Marcel Mojžiš Kultúra

Sochár Kulich a celoživotné dielo: Presťahuje ho k Zvolenu!

Veľké sťahovanie umenia! Sochár Ján Kulich (1930) plánuje svoje celoživotné dielo dopraviť z Bratislavy do rodnej Zvolenskej Slatiny. V samotnom centre dediny už odkúpil dom, ktorý začal v týchto dňoch rekonštruovať.

Dom i pozemok, na ktorom leží, predala Kulichovi obec. „Nebolo to za komerčnú cenu, ale ani za symbolickú. Sme radi, že expozícia zo stovkami jeho diel bude v našej obci, čo bude určite lákať mnohých návštevníkov a turistov,“ povedala prednostka obecného úradu Anna Pavlendová.

[blockquote]V dome bola kedysi policajná stanica, neskôr sa v ňom schádzali dôchodcovia. V uplynulých rokoch bol objekt ale prázdny a chátral. Stavebná firma, ktorú si umelec najal, už čiastočne zložila z objektu krov a starú krytinu. Podľa slatinskej prednostky expozícia s dielom Jána Kulicha by sa mohla otvárať už na budúci rok. Budú v nej údajne sústredené stovky diel z umelcovho ateliéru a skladu v Bratislave.[/bloc­kquote] Kulich je predstaviteľom realisticko-formalistickej línie v slovenskom sochárstve. Vo svojej počiatočnej tvorbe čerpal hlavne z ľudových motívov. Ako popredný funkcionár bol úzko spojený s bývalým socialistickým režimom. **Známe sú jeho sochy partizánov a milicionárov. K najznámejším dielam uplynulých rokov patria sochy Juraja Jánošíka v Terchovej či Svätopluka na Bratislavskom hrade (viď foto) **

zvolen24.sk/tasr Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM