Jozef Sliacky Rôzne

Spomienka na Zvolenský manifest

Predstavitelia SNS a Matice slovenskej položili kyticu k pamätnej tabuli, ktorá na zvolenskom divadle pripomína stretnutie Hlinku a Rázusa pred 78 rokmi.

Pred 78 rokmi, 16. októbra 1932, sa vo Zvolene stretli Andrej Hlinka a Martin Rázus, aby spojili slovenské národné sily. Výsledkom bol tzv. Zvolenský manifest, ktorý predstavili veľkému zhromaždeniu ľudu, ktorého sa zúčastnilo niekoľko tisíc obyvateľov Zvolena a jeho okolia. Podľa predsedu OR SNS vo Zvolene Igora Šufliarskeho bolo na tomto zhromaždení 15 až 20 tisíc ľudí, podľa Dušana Švantnera až 30 000 ľudí. „Všetkých 14 bodov tohto manifestu sa naplnilo,“ zdôraznil vo svojom príhovore Igor Šufliarsky. Ďalší z rečníkov Dušan Švantner spomenul úspech SNS vo voľbách v roku 2006 a vyjadril nádej, že na budúci rok sa nestretnú pri tejto pamätnej tabuli, ale na dôstojnejšom mieste pri novom pamätníku, ktorý má do konca júna vyrásť vo Višňovského parku. Na jeho výstavbu dostalo Mesto Zvolen vyše 300 000 eur, z nich však na samotný pamätník pôjde len polovica, druhá polovica je určená na celkovú úpravu okolia pamätníka, teda parku, ktorý to naozaj potrebuje.

„Pociťujeme odpor zo strany samosprávy k tomuto pamätníku,“ povedal vo svojom príhovore Dušan Švantner, podľa ktorého ani pri organizovaní tejto spomienky nebola spolupráca so samosprávou adekvátna. Vyjadril nádej, že traja kandidáti na post primátora, ktorí sa spomienky zúčastnili (Miroslav Gálik, Jozef Pinka a Juraj Pilát) budú – ak si ich občania zvolia – v tomto smere ústretovejší.

Ďalší z poslancov NR SR Rafael Rafaj pripomenul boj poslancov SNS v slovenskom parlamente o jazykový zákon i pri koncipovaní ďalších zákonov, pri ktorých pociťujú tlak promaďarsky orientovaných síl. Zástupca Matice slovenskej, starý zvolenský matičiar Ondrej Stračina pripomenul známe Svätoplukove prúty a úprimne povedal, že by sme sa už mali konečne prestať deliť na Mečiarovcov, Dzurindovcov, Slotovcov a mali by sme všetci ťahať za jeden povraz v prospech slovenského národa.

Slávnostného stretnutia pri pamätnej tabuli Zvolenského manifestu sa mal zúčastniť aj predseda SNS Ján Slota, ale podľa neoficiálnych informácií jeho auto uviazlo v kolóne spôsobenej haváriou. Keďže Banskobystrický samosprávny kraj, ktorému patrí budova divadla, na ktorej je pamätná tabuľa, vyhradil na túto slávnostnú príležitosť len polhodinu, Ján Slota už nestihol prísť na stretnutie so svojimi zvolenskými prívržencami.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM