Rôzne

Stavte na osvieženie pri vode: 6 dôvodov, prečo sa ísť kúpať na Ružinú

Ružinská priehrada sa už od roku 1970 teší veľkej obľube kúpaniachtivých návštevníkov. Je považovaná za najteplejšiu priehradu na Slovensku. A navštevuje ju rado aj mnoho Zvolenčanov.

Ilustračný obrázok k článku Stavte na osvieženie pri vode: 6 dôvodov, prečo sa ísť kúpať na Ružinú
Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď je Ružinská priehrada vzdialená od Zvolena približne 45 kilometrov, Zvolenčania ju navštevujú s obľubou. Tu je 6 dôvodov, prečo sa sem oplatí ísť okúpať.

Ružinská priehrada ponúka na kúpanie dve pláže. Kým na strane z obce Ružiná je kúpanie na vlastnú zodpovednosť, z obce Divín je pláž udržiavaná a poskytuje aj množstvo služieb. Výhod, využiť pláž v Divíne, je hneď niekoľko.

1. Dostupnosť a blízkosť

Ružiná je od Zvolena vzdialená zhruba 45 km. Autom ste tu približne za 40 minút. Dostanete sa na ňu hlavným ťahom Zvolen-Lučenec. V dedine Mýtna treba odbočiť doprava. Ak sa rozhodnete pre Divínsku stranu, v obci vás už k priehrade nasmerujú tabule. Treba sa držať vľavo. Ak chcete ísť na Ružínsku stranu, treba ísť do obce Ružiná, ktorá je za Divínom. Ak nemáte po ruke auto, využiť môžete vlak. Počas dňa ich zo Zvolena so zastávkou v Mýtnej ide neúrekom. Z Mýtnej, síce musíte na priehradu dôjsť asi 2 km pešo, ale môže to byť celkom príjemná prechádzka.

2. Pokoj na pláži, aj vo vode

Ak nie ste fanúšikom prepchatých bazénov, Ružiná je pre vás to pravé. Aj keď v horúčavách je tu množstvo návštevníkov, veľkosť pláže poskytuje dostatok priestoru na pohodový a pokojný relax. Plavci tu v teplej prírodnej vode nájdu dosť priestoru na svoju záľubu, na ktorú v preplnenom bazéne môžu zabudnúť.

3. Vstupné, ktoré vašej peňaženke neublíži

Ak prídete autom, zaplatíte parkovné. 1,80 € na celý deň, však, vašu peňaženku iste nezruinuje. Vstup na pláž je 1 euro a kúpať sa môžete až dosýta.

4. Dostupné služby, aj zábava

Za prijateľné ceny sa môžete občerstviť v neďalekých stánkoch. Langoš, kofola, či pivo vás výjdu okolo jedného eura. Deti sa zabavia na menšom detskom ihrisku. Na pláži si môžete požičať vodný bicykel a čas sa tu dá aktívne využiť aj na volejbalovom ihrisku.

5. Kvalitná a teplá voda

Kvôli výborným klimatickým podmienkam je Ružiná považovaná za najteplejšiu priehradu na Slovensku. Pravidelne je kontrolovaná aj hygienikmi. Kvalitu vody v tomto období vyhodnotili na výbornú.

6. Príjemný ostrovček – únik pred ruchom pláže

Na divínskej strane je lákadlom zaplávať si ďalej od pláže zaujímavý ostrovček. Ten nájdete pri pravom brehu vodnej nádrže. Zaplávať k nemu od brehu ako-tak zdatnému plavcovi trvá ani nie polhodinu. Keď sa rozhodnete napnúť svaly a doplávať až na toto miesto, na chvíľu uniknete ruchu hlavnej pláže a dokonca v okolí ostrova sa môžete vo vode ocitnúť často aj úplne sami. Ak vám stačia ešte sily, určite skúste plávať aj okolo neho, naskytnú sa vám pekné výjavy a vaša hlava zaručene zrelaxuje. Ak si na takýto plavecký výkon netrúfate, na ostrovček sa môžete vybrať aj na vodnom bicykli.

Mnoho Zvolenčanov rado navštevuje Ružinskú priehradu
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM