Jakub Forgács Správy

Stredoveká Bašta vo Zvolene potrebuje ďalšiu investíciu. Jej využitie je stále otázne

Nad historickým klenotom nášho mesta visí otáznik. Lesy SR sa s nájomcom Bašty vyrovnali, dnes hľadajú spôsob jej využitia.

Ilustračný obrázok k článku Stredoveká Bašta vo Zvolene potrebuje ďalšiu investíciu. Jej využitie je stále otázne
Zdroj: Mesto Zvolen

Štátny podnik Lesy SR stále hľadá spôsob a formu využitia stredovekej Bašty v Parku Alexandra Domana vo Zvolene, ktorá je súčasťou starého mestského opevnenia. Baštu na začiatku tisícročia zrekonštruoval jej vtedajší nájomca a pred časom došlo v súvislosti s rekonštrukciou už aj k dohode medzi nájomcom a prenajímateľom.

Ako uviedol hovorca Lesov SR Radko Srnka, súčasný stav využitia Bašty je taký, že po dohode s nájomcom získali Lesy SR aj prístup do Bašty. „Rekonštrukcia Bašty však nie je stále ukončená a bude potrebná ďalšia investícia,“ pripomenul.

Podľa neho boli v minulosti uskutočnené rokovania s mestom Zvolen a so zástupcami Vzdušných síl Ozbrojených síl SR s ponukou na využitie a prevádzkovanie priestorov Bašty. „Vlani, počas Dní európskeho a kultúrneho dedičstva bola Bašta prvýkrát prístupná aj verejnosti v sprievode lektorov z Lesníckeho a drevárskeho múzea,“ podotkol.

Baštu si koncom uplynulého storočia prenajal a zrekonštruoval Ján Doman, syn Alexandra Domana, po ktorom je pomenovaný park, kde sa Bašta nachádza. Podľa zmluvy s vtedajším Vlastivedným múzeom (teraz Lesnícke a drevárske múzeum) mal Baštu zrekonštruovať a bez povinnosti platiť nájom možnosť ju využívať desať rokov. Predpokladané náklady na obnovu mali dosiahnuť vtedajšie tri milióny korún, pričom stavba mala slúžiť ako obchodné zastúpenie nájomcu a tiež na kultúrne účely. Doba nájmu mala začať plynúť od termínu uvedenia objektu do prevádzky. Stavba však nebola dodnes skolaudovaná. Doman Baštu síce zrekonštruoval, no od dohody napokon ustúpil a požiadal štát o preplatenie nákladov na obnovu.

Podľa hovorcu Lesov SR v súčasnosti podnik pracuje na obnovení rokovaní o Bašte so zástupcami Vzdušných síl OS SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM