Monika Obrtalová Rôzne

Svetový deň bez mäsa

V piatok si už po 21. krát pripomenieme Medzinárodný a svetový deň bez mäsa a deň práv zvierat. Jeho vznik iniciovala India v roku 1986. Postoj ľudí ku konzumácii mäsa je rôzny a súvisí najmä s vierovyznaním a kultúrnymi tradíciami, ktoré do značnej

Napríklad v oblastiach s hojnosťou zeleniny a ovocia sa konzumuje menej stravy živočíšneho pôvodu, než v chladnom podnebí. V súčasnosti sa však pod (ne)konzumáciu mäsa podpisuje hlavne individuálny postoj človeka. Každý sa môže rozhodnúť sa čo a v akom množstve ho bude jesť. „Vyššia konzumácia živočíšnych tukov, najmä vo forme mäsa, je vážnym problémom predovšetkým v ekonomicky vyspelých krajinách sveta. V rámci poradne zdravia, ktorá funguje pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici od r. 1993, sme okrem iných aktivít spočiatku monitorovali aj stravovacie návyky ľudí v našom regióne. Jednoznačne sa v tom čase konzumovalo viac mäsa viackrát týždenne a menej zeleniny a ovocia. Výsledky boli porovnateľné s celoslovenskými – Slováci majú mäso radi, hlavne mastné, ktoré obsahuje nasýtené mastné kyseliny zvyšujúce aj prívod cholesterolu do ľudského tela. Ten stojí za arterosklerózou, upchávaním ciev, nadváhou až obezitou, vysokým krvným tlakom, ale aj za cukrovku, či ďalšími ochoreniami. Preto sme snažili sa v rámci poradenstva apelovať na zmeny,“ konštatuje na úvod témy Silvia Kontrošová, vedúca odboru podpory zdravia banskobystric­kého RÚVZ.

Nevhodná je podľa nej nadmerná konzumácia veľkého množstva údenín, čo je spojené navyše aj so zvýšeným rizikom ochorení tráviaceho traktu, vrátane najnebezpečnejších rakovinových ochorení. Upozorňuje však, že úplne vynechať mäso z ľudského jedálnička nie je zdravé. Mäso je totiž zdrojom cenných bielkovín – jednotlivé aminokyseliny sú v ňom zastúpené v podobnom pomere ako v ľudskom tele. „S konzumáciou živočíšnych tukov by sme to však nemali ani preháňať. Receptom je pestrá a vyvážená strava, v ktorej má zastúpenie rovnako ľahko stráviteľné mäso – hlavne hydinové, teľacie, no predovšetkým morské ryby. Tie sú neoceniteľným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre výživu človeka dôležité a pre náš organizmus zdravé. Poradne zdravia v SR v súčasnosti evidujú menej ľudí, ktorí konzumujú mäso denne- dnes je to približne len 30 percent z klientov poradní zdravia, pričom 60 percent z nich konzumujú mäso už len dva- tri krát do týždňa,“ zdôrazňuje Kontrošová. Dodáva, že podľa jej vlastnej medicínskej skúsenosti sa menia stravovacie návyky Slovákov, aj keď nie v takej miere, ako by si odborníci priali.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM