Baculík Tomáš Rôzne

Takmer jednomyseľné zastupiteľstvo

Hoci politické spektrum zvolenského Mestského zastupiteľstva je pestré, keďže sú v ňom zastúpené pravicové i ľavicové sily, ako i tzv. nezávislí, na jeho činnosti to nebadať. A to ani pri takej dôležitej otázke, akou určite je rozpočet mesta, ku kt

O tom, že súčasná mestská vládna garnitúra vo Zvolene sa dokáže takmer na všetkých otázkach vzácne zhodnúť, naznačila už správa o činnosti Mestskej rady, ktorú na včerajšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva predniesla Marcela Kršková. Vari ku všetkým bodom sa mestskí radní vyjadrili jednomyseľne (alebo jednohlasne (?), ako uvádzala vo svojom vystúpení) a odporučili tak urobiť aj mestskému parlamentu.

Vzhľadom na to, že dobieha prázdninová, dovolenková sezóna, sa na zasadnutí prezentovalo len 19 poslancov. Do diskusie k druhej zmene rozpočtu sa ako prvá prihlásila hlavná kontrolórka mesta Oľga Polášková, ktorá upozornila poslancov, aby si uvedomili, či je správne vo chvíli, keď mesto musí šetriť, odsúhlasiť mestským Zvolenským novinám ďalšiu dotáciu a k nej aj bezúročnú pôžičku. „Ostatní sa môžu pýtať, prečo Zvolenské noviny dostanú peniaze a my nie,“ povedala hlavná kontrolórka. Jej slová sa však poslancov nijako nedotkli.

Poslankyňa Lenka Balkovičová v diskusii upozornila, že hoci sa poslanci už pred dvoma rokmi uzniesli, aby bolo zastupiteľstvo informované o tom, keď dôjde k zvýšeniu nákladov vyplývajúcich zo zmluvných prác, alebo ak sa ušetrené financie využijú na iné účely, ako vyplýva zo zmluvy, a aby sa k tomu poslanci mohli aj vyjadriť, nestalo sa tak a aj teraz sa dostávajú pred hotovú vec, keď majú odsúhlasiť niečo, čo je už zrealizované. Príkladom bola montáž plastových stoličiek na všešportovom štadióne, keď sa kvalitným výberovým konaním podarilo ušetriť 7 000 €, no tieto peniaze využili na natieračské práce na štadióne. Podobne na iný účel, ako odsúhlasili poslanci, sa využili aj financie pri prestavbe kasární na Balkáne. Hoci podľa poslankyne môže ísť o konanie v rozpore so zásadami hospodárenia, dostalo sa jej vysvetlenie, že toto konanie malo svoju logiku a je v súlade s právomocami primátora mesta. Išlo najmä o to, že náter by sa musel urobiť tak či onak a predišlo sa tak zbytočnej demontáži a následnej montáži stoličiek, resp. ich prípadnému poškodeniu. Aj v prípade kasární išlo o to, aby práce na ich prestavbe na byty pokračovali plynule. Poslanci upozornili aj na zvýšené náklady na projektovú dokumentáciu prestavby môťovského cintorína. Zvýšenie z 2 000 má na 15 000 € má svoje opodstatnenie, keďže sa ukázalo, že tam treba urobiť podstatne viac, ako sa pôvodne predpokladalo: ide o potrebu nových hrobových miest, osvetlenie, oplotenie, urnový háj, parkovacie plochy… Aj pri zvýšení suma neprekročí zákonnú hranicu 5 % z celkových nákladov na renováciu cintorína.

Za druhú zmenu rozpočtu, ktorým sa znižujú príjmy i výdavky o1 333 651 €, hlasovalo 15 poslancov, traja sa hlasovania zdržali.

Pri takom balíku peňazí sa zdá byť suma 4 500 € maličkosťou. Napriek tomu je to jediné zvýšenie, ktorým sa potešila redakcia Zvolenských novín, teda mestská spoločnosť s r. o., ktorá by si mala na seba zarábať tak, ako si musí jej konkurencia. Navyše hneď v nasledujúcom bode programu poslanci takmer jednomyseľne, keď 18 bolo za a len jeden za zdržal hlasovania, odsúhlasili návratnú bezúročnú finančnú výpomoc Zvolenským novinám vo výške 4 500 €. Primátor mesta Miroslav Kusein sa vyjadril, že za tým nemáme vidieť nič zlé. Spoločnosť by ich mala vrátiť do konca tohto roka. Nuž uvidíme, či tieto noviny, ktoré by bez prílivu peňazí z mestskej kasy už dávno neexistovali, tieto peniaze naozaj vrátia, alebo aj na konci roka vykážu stratu, akú sa im podarilo „vyprodukovať“ za prvý polrok. Poslanci sa zaviazali vrátiť sa k problému tejto mestskej eseročky na svojom novembrovom zasadnutí. Stane sa tak pred komunálnymi voľbami alebo až po nich?

Poslanci v rýchlom tempe odsúhlasili aj ďalšie predložené materiály, ktoré sa týkali mestského i celoštátneho referenda, nakladania s majetkom mesta a ďalších otázok, ku ktorým sa priebežne vrátime. Na záver sa zoznámili s priebehom výberového konania na realizáciu pamätníka tzv. zvolenského manifestu, ktorým sa na stretnutí Rázusa a Hlinku vo Zvolene zjednotili proslovenské sily. Zatiaľ túto udalosť pripomína vo Zvolene iba pamätná tabuľa. Mimochodom, toto zjednotenie na autonomistickej báze viedlo neskôr k deštrukcii Československej republiky, k likvidácii politických strán na Slovensku a napokon k samostatnosti Slovenska pod ochranou hitlerovského Nemecka.

Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM