Jozef Sliacky Kultúra

Takmer zabudnutý národovec

Každý národ - a v tomto náš slovenský nie je výnimkou - má svojich velikánov, ktorí ho previedli cez ťažké doby a doviedli ho do súčasnosti, ale aj drobných kultúrnych a národných robotníkov, ktorých mená mnohým nič nehovoria. Práve k tým druhým zrej

Andrej Trúchly – Sytniansky sa narodil 9. novembra 1841 vo Svätom Antone. Po štúdiu teológie v Banskej Bystrici bol kaplánom v Tajove, Prievidzi, Detve, 16 rokov farárom v Bacúrove a potom, od roku 1894 až do svojho úmrtia 28. októbra 1916, farárčil v Sáse, kde – pri rímsko-katolíckom kostole – nájdeme aj jeho hrob.

Ako vidieť z predošlých riadkov, život Andreja Trúchleho – Sytnianskeho je úzko spojená s naším regiónom – z okolím Zvolena. Aj preto sa patrí pripomenúť si jeho meno a najmä jeho dielo.

Hoci z čias bohosloveckých štúdií sú známe Sytnianskeho básne, jeho prínos pre slovenskú literárnu kultúru nespočíva vo vlastnej básnickej alebo prozaickej tvorbe. Ale boli to aj jeho básne s rezonujúcim proslovenským cítením, čo ťažko znášala vtedajšia zmaďarizovaná cirkevná vrchnosť a preto mu pridelila chudobnú farnosť v Bacúrove, ktorá sa vtedy pokladala za panslavistické vyhnanstvo. (Bacúrovská fara sa z rovnakého dôvodu stala neskôr domovom aj ďalšieho bojovníka za práva slovenského národa Karola Antona Medveckého).

Význam Andreja Trúchleho – Sytnianskeho pre slovenskú históriu a najmä literatúru spočíva predovšetkým v organizácii slovenského literárneho života. V rokoch 1871 – 78 redigoval a vydával časopis Orol (v prvých dvoch rokoch v spolupráci s Jánom Kalinčiakom), ku ktorému pripojil v roku 1873 vlastnú literárno-kritickú prílohu Slovesnosť. V roku 1870 zostavil almanach Tábor, v ktorom dal priestor vtedajším slovenským literátom. Práve vďaka jeho redaktorskej a vydavateľskej aktivite sa k čitateľom dostali mnohé diela, ktoré sa nám tak zachovali až do dnešných čias (ako je básnická zbierka Sirôtky Jána Capka – Znievskeho, ktorý zomrel ako 21-ročný), alebo tak pomohol k rozvoju literárnej aktivity kvalitných či začínajúcich slovenských autorov, ako bol napríklad Gustáv Kazimír Zechenter – Laskomerský alebo Terézia Vansová.

Andrej Trúchly – Sytniansky sa venoval aj prekladom z ruskej, poľskej, srbskej a chorvátskej literatúry a významným historickým dokumentom sú jeho životopisy Ľudovíta Štúra, Jána Palárika, Boženy Němcovej, Jána Kollára a ďalších domácich i zahraničných literárnych osobností.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM