Stanislav Černák Správy

Takto sa majú zmeniť Lanice: Pláž, amfiteáter, jazierko aj lodenica!

V Mestskom parku Horné Lanice majú vskutku smelé plány! Tento výnimočný priestor plánajú poriadne zatraktívniť. Prečítajte si, čo všetko chcú spraviť.

Ilustračný obrázok k článku Takto sa majú zmeniť Lanice: Pláž, amfiteáter, jazierko aj lodenica!
Zdroj: TASR

Detské a športové ihriská, náučný chodník, ale aj pobytová pláž, jazierko, malý amfiteáter či lodenica – to všetko by malo vzniknúť v budúcom Mestskom parku Horné Lanice vo Zvolene. Územie Lanice sú jedným z posledných zachovaných zvyškov pôvodnej prírody vo Zvolene a pripravovaný projekt by preto tento charakter nemal narušiť.

Park má 27 hektárov

Ako uviedla Martina Paulíkova zo Združenia Slatinka, plocha parku má dnes približne 27 hektárov. Pred rokom 1969 v tejto časti Zvolenskej kotliny tiekla rieka Hron v svojom pôvodnom koryte. V okolí sa vyskytovali vŕbovo-jelšové lužné lesy s množstvom mokradí, meandrov, mŕtvych ramien. V okolí sa nachádzalo viacero minerálnych prameňov. V rokoch 1969 až 1992 ale územie prešlo výraznými zmenami, ktoré narušili pôvodný prírodný ráz krajiny.

Prvou výraznou zmenou bola regulácia koryta Hrona, pri ktorej bol Hron usmernený do priameho koryta a boli odrezané pôvodné meandre. V roku 1982 sa za riekou Hron začala výstavba sídliska Západ. Tá si vyžiadala vysušenie a zasypanie mokradí a pozostatkov meandrov.

Bytová výstavba mala pokračovať aj medzi riekou Hron a tzv. elektrárenským kanálom. Pôvodný zámer bol však prehodnotený a nezastavaná časť bola územným plánom mesta Zvolen v roku 2004 definitívne vyčlenená pre rekreáciu a oddych. „Aktuálne je územný plán v etape ukončeného pripomienkovania,“ priblížila Paulíková.

Rekreácia a oddych

Napriek tomu, že boli Lanice výrazne ovplyvnené výstavbou, sú stále významným biocentrom v meste. Zvyšky prírodných spoločenstiev sú využívané na oddych a rekreáciu ako mestský park. S premenou časti plôch parku na športové a kultúrne využitie sa počíta po vysporiadaní pozemkov a spracovaní detailného plánu využitia územia.

„Samozrejme, park nebude robený ako megainvestícia samosprávy. Na to nie sú peniaze a myslím, že by to ani nebol správny prístup, aby samospráva vykupovala pozemky a robila tam športoviská a podobne. Skôr by to malo ísť tak, že samospráva sa postará o rámce, pravidlá a miesta, ktoré sú dôležité pre ochranu prírody a súkromní investori si môžu riešiť podľa týchto pravidiel ostatné časti parku,“ zdôraznila.

Väčšina plôch v parku je už dnes využívaná na prechádzky a individuálny šport. Každoročne sa tu konajú akcie ako Deň Zeme, Deň pre Lanice, pozorovanie prírody a iné.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM