Jakub Forgács Rôzne

Takto to vyzeralo v Bystrici počas ničivých záplav: Pod vodou aj park, evakuovali stovky rodín

Tisícročná voda, ktorá v roku 1974 zasiahla Banskú Bystricu, spôsobila v meste obrovské škody. Zaplavila viacero podnikov, vyše dvesto domov, aj park pod Pamätníkom SNP. Pozrite si zábery zatopeného mesta spred 40 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Takto to vyzeralo v Bystrici počas ničivých záplav: Pod vodou aj park, evakuovali stovky rodín
Zdroj: TASR

V minulosti postihlo Banskú Bystricu viacero povodní. Tú poslednú spred štyridsiatich rokov má staršia generácia Bystričanov ešte stále v pamäti. Od 19. do 24.októbra sa mestom pod Urpínom prehnala tisícročná voda, ktorá okrem materiálnych škôd pripravila počas záchranných prác o život aj vojaka základnej vojenskej služby.

Voda bezprostredne ohrozila 27 podnikov, z toho štyri z nich úplne zničila. Viac ako 42 kilometrov ciest bolo neprejazdných a pod vodou sa ocitlo 267 domov. V dôsledku prírodnej katastrofy museli záchranári evakuovať viac ako 300 rodín. Tisícročná voda zaplavila domy na Štefánikovom nábreží, zatopená bola aj bývalá autobusová stanica, areál závodu Smrečina a mestská časť Uhlisko.

Návštevníci Stredoslovenského múzea si v týchto dňoch môžu pozrieť zábery z tejto katastrofy, ktorú približuje výstava pod názvom Povodeň ´74. Výzva, ktorou Stredoslovenské múzeum po prvýkrát oslovilo Banskobystričanov nezostala bez odozvy. Vyše 20 z nich sa podelilo o svoje bezprostredné zážitky a tiež o viac ako 190 autentických fotografií. Návštevníci výstavy tak môžu zhliadnuť známe zábery veľkého jazera pred Hotelom Lux, zaplavenej autobusovej stanice, ale aj mnohé iné doposiaľ nepublikované fotografie.

Množstvo zaujímavých momentov uvidia návštevníci výstavy v Thurzovom dome, a tiež na povodňou postihnutých miestach priamo v meste (pri zastávke MHD na Štadlerovom nábreží, Štefánikovom nábreží, v Národnej ulici, na železničnom moste a v parku pod Pamätníkom SNP). Veľkoplošné fotografie umiestnené v exteriéri budú až do konca výstavy , tj. do piatku 31. októbra mementom pripomínajúcimjednu z najhorších prírodných katastrof v histórii nášho mesta.

Pred 40 rokmi zasiahla Banskú Bystricu ničivá povodeň
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM