Monika Obrtalová Krimi

Ťažba zlata v Detve sa vracia do rúk občanov

Krajský súd v Banskej Bystrici vrátil do procesu povoľovacích konaní pre plánovanú ťažbu zlata v lokalite Biely vrch pri Detve tamojšie Občianske združenie Podpoľanie nad zlato. Zrušil tak rozhodnutie Hlavného banského úradu v Banskej Štiavnici, ktor

„Toto rozhodnutie nás vracia späť do hry. Od teraz sa môžeme vyjadrovať k všetkým dôležitým konaniam o určení dobývacieho priestoru,“ uviedol. Rozhodnutie je dôležité najmä z pohľadu občianskych práv, keďže súd vlastne rozhodol, že verejnosť má právo podieľať sa na rozhodovaní o ťažbe zlata ako účastník konania. „Ak teraz banský úrad vydá rozhodnutie o určení dobývacieho priestoru pre spoločnosť EMED Slovakia, napadneme ho na súde,“ pripomenul.

Týmto však môže nastať dlhý proces, kde súdy budú rozhodovať o práve jednej alebo druhej strany, podobne, ako to bolo nedávno v Kremnici. Po prípadnom neúspechu môže vlastník licenciu na ťažbu predať inej spoločnosti a proces sa rozbehne odznovu. S ťažbou zlata nesúhlasia nielen obyvatelia Detvy a okolia, ale nedávno sa k nim pridali aj odborári z OZ KOVO pri PPS Detva. Ťažba sa má totiž vykonávať v tesnej blízkosti strojárskych závodov. Vo štvrtok, 5. apríla budú mať protestný pochod Detvou. Naopak, s protestom nesúhlasia odborári z Odborového združenia baní, geológie a naftového priemyslu.

Spoločnosť EMED Slovakia ale tvrdí, že ťažba nebude mať vplyv na obmedzenie výroby v závodoch PPS Detva a ani na počet pracovných miest v areáli PPS. Skôr naopak, pracovné miesta majú pribudnúť. Ťažobná spoločnosť hovorí, že v lokalite sú zásoby 26 ton zlata, pričom predpokladá že v období ťažby priamo zamestná 150 až 200 ľudí a ďalších 600 nájde prácu v subdodávateľských spoločnostiach.

zvolen24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM