Stanislav Černák Rôzne

Ťažký boj najmladšej herečky: Zistili jej leukémiu, divadlo sa rozhodlo pomôcť

Obyvateľka neďalekého Vígľaša Veronika Lačná (14) je najmladšou herečkou banskobystrického Mestského divadla - Divadla z Pasáže. V marci jej diagnostikovali akútnu lymfoblastickú leukémiu.

Ilustračný obrázok k článku Ťažký boj najmladšej herečky: Zistili jej leukémiu, divadlo sa rozhodlo pomôcť
Zdroj: Webnoviny.sk

Divadlo, ktorého herci sú ľudia s mentálnym postihnutím, chce pomôcť získať financie na jej liečbu prostredníctvom zbierky.

Zbierka pre mladú herečku

„Vzhľadom na to, že jej rodina je v nepriaznivej sociálnej situácii, sa divadlo rozhodlo pomôcť Veronike a jej rodine finančnou zbierkou. Financie pôjdu na náklady, ktoré súvisia s liečbou,“ vysvetlila na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici umelecká šéfka divadla Eva Ogurčáková.

Mladá Vígľašanka je momentálne v banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou, kde podstupuje chemoterapiu. Ľudia môžu finančne prispieť cez darovací portál dakujeme.sme.sk. „Samozrejme, tí, ktorí nechcú posielať financie cez tento portál, môžu prísť priamo do divadla, nájdu nás tu od pondelka do piatka, a môžu darovať takouto formou. My Veronike, respektíve jej rodičom, peniaze dáme priamo do rúk,“ vysvetlila Ogurčáková.

Každý deň potrebuje novú zubnú kefku

Z vyzbieraných peňazí sa nakúpia hygienické potreby, ako sú uteráky či zubné kefky, nakoľko herečka je pre ohrozenú imunitu v sprísnenom režime a každý deň musí použiť napríklad inú zubnú kefku a pod. Taktiež sa vďaka financiám budú môcť zakúpiť rôzne vitamínové prípravky, ktoré bude potrebovať na podpornú liečbu.

„Peniaze budú určené na to, aby jej matka Mária mohla byť s ňou hospitalizovaná v nemocnici, kde napríklad náklady na ubytovanie a stravu rodiča, ktoré neprepláca poisťovňa, sú 500 eur mesačne,“ dodala Ogurčáková.

Žije v zlých sociálnych pomeroch

Divadlo dobre pozná rodičov Veroniky a vie, že je v zlej sociálnej situácii. Veronikin otec vlani v decembri prišiel o prácu a následne na to im vyhorelo prvé podlažie rodinného domu vo Vígľaši. Divadlo sa rozhodlo, že rodine pomôže aspoň zbierkou financií na náklady súvisiace s Veronikinou liečbou.

Veronika hrá v divadle už od svojich šiestich rokoch a jeho členkou je doteraz. Po skončení povinnej školskej dochádzky má ako prvá herečka nastúpiť do divadla ako do svojej práce. Naposledy účinkovala v predstavení koncom januára, a to v premiére inscenácie Rómeo a Júlia, kde predstavovala Amora. Predtým hrala v hrách Diagnóza: túžba, Chránené územie, Robinson či Tarzan.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM