Stanislav Černák Samospráva

TENTO okres rekordérom: Ženy prevyšujú mužov, až 20 samospráv povedú starostky

V dnešnej dobe už nie je nič výnimočné, že samosprávam šéfujú ženy. Nielenže Zvolen povedie Lenka Balkovičová, ženám sa darí mimoriadne najmä v krupinskom okrese, ktorý spadá do volebného obvodu Zvolen.

Ilustračný obrázok k článku TENTO okres rekordérom: Ženy prevyšujú mužov, až 20 samospráv povedú starostky
Zdroj: TASR

Aj keď zastúpenie žien na postoch primátoriek či starostiek po ostatných komunálnych voľbách na Slovensku nedosahuje ani hranicu 25 %, sú okresy, kde pomer žien na najvyšších postoch už dávnejšie prevýšil mužské zastúpenie. Tak je tomu napríklad v krupinskom okrese, kde z 36 samospráv až 20 šéfujú ženy.

Ešte v predminulom volebnom období tam príslušníčky nežného pohlavia sedeli na polovici starostovských stoličiek. No po voľbách v roku 2010, ich už „velila“ dedinčanom väčšina, presnejšie 20. Toto číslo si teda ženy – starostky po tohtoročných komunálkach obhájili.

Na naše pomery až nebývalý výskyt starostiek na štvorcový kilometer je zrejmý najmä v južnej časti okresu. Ženy tam vedú úrady v susediacich obciach Domaniky, Medovarce, Rykynčice, Terany, Sudince, Súdovce, Selce, Horný a Dolný Badín, Cerovo, Drieňovo či Uňatín.

Podľa starostky Medovariec Oľgy Švarcovej ženám – starostkám v malých obciach pomáha to, že sa tam žije pospolitejším životom. Ľudia sa častejšie stretávajú a vedenie obce hneď z prvej ruky pozná to, čo ľudí trápi, čo im potom pri voľbách významne pomáha. „Ak sa takéto líderky u občanov raz úspešne zapíšu, dedinčania ich zvolia aj v ďalších voľbách. Ja sama som starostkou už od roku 1994,“ uviedla.

Viacero žien, ktoré sa v okolitých dedinách stali starostkami, pracovali napríklad na obecných úradoch a problémy obyvateľov dôverne poznali. Tieto znalosti potom úspešne využili vo voľbách. Ženy starostky to pritom s prácou okolo obce majú mnohokrát ťažšie, ako ich mužskí kolegovia. Keďže dediny sa dnes najmä zveľaďujú, musia sa často naučiť ovládať technický slovník, pričuchnúť k stavebníctvu, strojárstvu a keď je treba, priložiť aj ruku k dielu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM