Stanislav Černák Rôzne

Teraz prehovorila ulica: Ako sa žije na sídliskách Sekier a Lipovec, čomu treba venovať pozornosť?

Zvolenské sídliská Sekier a Lipovec sú od centra mesta najvzdialenejšie. Boli sme zvedaví čo hovoria samotní obyvatelia na život na týchto sídliskách. Sú spokojní? Či naopak? Treba niečo prioritne riešiť?

Ilustračný obrázok k článku Teraz prehovorila ulica: Ako sa žije na sídliskách Sekier a Lipovec, čomu treba venovať pozornosť?
Zdroj: Dnes24.sk

Počas našich potuliek po sídliskách Sekier a Lipovec nám viacero ľudí ochotne odpovedalo na kvalitu života na týchto najodľahlejších sídliskách od centra Zvolena.

Zdĺhavá cesta MHD, parkovanie, pošta

„Žijem na Sekieri, už hádam aj 20 rokov. Najhoršia je poloha tohto sídliska. Je úplne od ruky, na mysli mám od mesta. Keďže nemám auto, cestujem MHD. Potom, ako sa zmenila trasa autobusov, že takmer všetky už chodia aj cez Lipovec, trvá cesta do mesta niekedy aj 25 minút, čo je dlhšie ako zrýchleným spojom do Banskej Bystrice! A to je fakt hrôza,“ netajil rozhorčenie pán Samuel (31) a pokračoval, „Verím, že z tohto sídliska sa mi podarí už čo najskôr odsťahovať.“

„Rozhodne by nebolo na škodu, keby pribudli parkovacie miesta. A hlavne by sa mohlo pouvažovať aj nad presunom Pošty z Lipovca niekde smerom do stredu. Ľudia, ktorí bývajú pri priehrade to majú naozaj ďaleko a pešo tam a späť im trvá návšteva pošty aj polhodinu,“ pridal svoj názor aj okoloidúci pán Radoslav (57).

Priechody pre chodcov, chodníky

„Niekedy mám pocit, akoby sa na Lipovec zabúdalo. Je tu málo parkovacích miest, deti sa nemajú kde hrať. Zišlo by sa porobiť chodníky, označiť priechody pre chodcov, hlavne na trase Lipovec, smer základná škola. Viac kontrolovať zákaz vjazdu smerom ku Pošte. Je toho samozrejme viac, čo by tu bolo treba zlepšiť,“ prezradila už dávnejšie pani Margita.

„Na detstvo na Sekieri mám pekné spomienky. Trávili sme ho vkuse vonku, na ihrisku, pri priehrade. Zažili sme kopec srandy. Žil som niekoľko rokov v zahraničí, vždy sa sem rád vraciam, mám k tomuto sídlisku srdcový vzťah,“ povedal Tomáš.

Niektorí sa necítia bezpečne

„Žijem síce v Môťovej, no robím na Sekieri. Niekedy sa mi zdá, že práve Sekier a Lipovec sú na poslednom rade v záujmoch mesta. Teraz sa trošku veci pohli v rámci chodníkov, ale to je všetko. Máme tu síce už všetko, čo potrebujeme, ale niekedy sa večer po tme bojím ísť cez ulicu. Mohli by sa posilniť policajné hliadky, najmä v okolí Tesca a taktiež by raz za čas mohli ísť skontrolovať aj okolie Môťovského cintorína,“ povedala pani Anna (44).

Pri bezpečnosti sa zastavila aj pani Zuzana. „V noci sa pri priehradnom múre vždy zgrupujú kadejakí ľudia na autách, prípadne mladí, ktorí popíjajú na konečnej autobusov. Keď chcem neskôr vyvenčiť psa, tak sa veruže bojím.“

Nuž, keď sme si to tak zhrnuli, chtiac-nechtiac prevládala nespokojnosť. Veríme, že sa teda život obyvateľov sídlisk Sekier a Lipovec zlepší.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM