Martin Károly Od Vás

Tip na výlet: Zaťaté päste provokujú v každej dobe

V tomto prípade Vám doporučujeme pozrieť sa do pohoria Vtáčnik, respektíve jeho začiatku zo strany Hrona. Cestou z Horných Hámrov na odbočke do Ostrého Grúňa sa nachádza Pamätník na Brode, dve travertínové päste vyrastajúce priamo zo zeme.

Tieto impozantné zdvihnuté päste sú akýmsi výkričníkom dobe, ktorá by sa už nikdy nemala zopakovať. Pamätník bol vybudovaný v roku 1970 na pamiatku bojov, vybojovaných trnavskou posádkou, ktorá sa ako prvá jednotka Slovenskej armády pripojila k Slovenskému národnému povstaniu. Pamätník má moderný výtvarný výraz a je dielom Jarmily Podzimkovej – Mračkovej, sochárky, ktorá rada tvorila v našom kraji a ona je aj autorkou pamätníka v Ostrom Grúni. Pri schvaľovaní už postaveného pamätníka v roku 1970 sa niektorí vtedajší funkcionári Okresného národného výboru v Žiari nad Hronom začali umelkyne pýtať, či tie päste nie sú myslené ako protest proti vstupu vojsk 21. augusta 1968 do Československa, našli sa aj takí, ktorí žiadali pamätník zbúrať. Umelkyňa si prizvala na pomoc pri vysvetľovaní umeleckého zámeru o stvárnení hrdinstva slovenského národa aj svojho manžela v tom čase plukovníka čs. armády a komisiu presvedčila.

Ďalšou zastávkou na našom výlete je Lesná železnica v Kľakovskej doline, vlastne z nej zostalo len torzo, v roku 1966 bola zrušená a nahradená v tom čase preferovanou automobilovou dopravou. Železnica bola budovaná v rokoch 1924 až 1930, mala dĺžku 34 kilometrov a smerovala od Žarnovice cez Brod kde boli dve odbočky jeden na Maras dolinu, druhá na Hrabičov –Megovú, v začiatkoch premávala vo dne v noci a dovážala surovinu drevo do Žarnovice. Združenie obcí Kľakovskej doliny začalo s realizáciou skanzenu tejto lesnej železničky a tak nám v Hrabičove pripravilo prvú časť obnovili výpravnú budovu, v ktorej má byť a možno už aj je malé múzeum. Pred výpravnou budovou sú inštalované drevom naložené vagóny a výstava dobových fotografií. V budúcnosti sa počíta s rozmiestnením informačných tabúľ aj na železničnej trati a s sprístupnením dopravy osôb, ako atrakciou.

Zaujímavou lokalitou je aj nálezisko tetradymitu v neďalekom Župkove, tento geologicky zaujímavý minerál obsahuje po chemickej stránke telúr, bizmut, selén, síru. Technicky sa nevyužíva. Analyzovali ho profesori Banskej akadémie v roku 1820 a pre Župkov sa stal vlastne v minulých storočiach atrakciou. Andrej Kmeť doporučoval aby sa tento minerál menoval župkovit. Obecný úrad vyznačkoval cestu k bývalej bani značkami a na samotnom mieste vytvoril odpočívadlo s popisom ložiska. Je to vlastne geologická zaujímavosť. Veľa sa tu nedá vidieť, ale samotné prírodné prostredie je čarovné.

Richard Kafka

Pamatnik
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM