Barbara Dallosová Správy

Toto si pred dušičkami určite prečítajte: 9 dôležitých rád policajtov pre vodičov a chodcov!

Nie len úctivá pamiatka na zosnulých a nádherne vysvietené cintoríny, ale aj zhustená premávka a plné parkoviská. To je druhá tvár dušičkového víkendu. Ak ho chcete prežiť bez ujmy, prečítajte si cenné rady policajtov....

Ilustračný obrázok k článku Toto si pred dušičkami určite prečítajte: 9 dôležitých rád policajtov pre vodičov a chodcov!
Zdroj: Dnes24.sk

Počas sviatočných dní bude na cestách viac policajtov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť cestnej premávky. Budú tiež posilnené aj hliadky poriadkovej polície, ktoré budú strážiť verejný poriadok, a to najmä v okolí cintorínov. Pokojnému priebehu Sviatku všetkých svätých ale môžeme, podľa polície výrazne pomôcť aj my. Stačí sa držať týchto jednoduchých pravidiel. Čo vodičom i chodcom radia policajti?

  • Zachovávajte si primeraný odstup od vozidla jazdiaceho pred vami. Napadané lístie a mokré vozovky sú pri brzdení zradné.
  • V aute sa pripútajte a vyžadujte to aj od svojich spolucestujúcich. Uvedomte si, že ako vodič ste za nich zodpovedný a v prípade nehody môže mať zranenie spolujazdca vo vašom vozidle pre vás následky trestného charakteru.
  • Veľmi opatrne a pomaly jazdite najmä vtedy, keď je hmla. Vozovka býva mokrá a klzká, brzdná dráha sa predlžuje a hmla sadá aj na predné sklo. Pri dlhšej jazde si robte prestávky na oddych, najlepšie na čerstvom vzduchu.
  • Deti vozte zásadne na zadnom sedadle pripútané bezpečnostnými pásmi. Nedovoľte, aby postávali medzi prednými sedačkami! Malé deti patria do autosedačky, ktorá ich ochráni, aj v prípade prevrátenia vozidla.
  • Buďte predvídaví – na cestách a najmä v obciach treba dávať pozor na chodcov, predovšetkým na starších ľudí. V tmavom oblečení ich dobre nevidieť a niekedy konajú veľmi skratovo.
  • Pri cintorínoch buďte opatrní pri parkovaní. Nenechávajte si v aute cenné veci, doklady, tašky – to všetko je veľké lákadlo pre zlodejov.
  • Chodci už majú od začiatku roka 2014 povinnosť používať reflexné prvky za zníženej viditeľnosti na cestách mimo obce, ale už aj v obci. Chceme vyzvať všetkých chodcov, ale aj cyklistov, aby používali reflexné prvky na oblečení. Je veľmi dôležité, aby boli na cestách viditeľní. Rovnako, aby prechádzali cez cestu v prvom rade na miestach na to určených.
  • Vysvetlite svojim deťom, rodičom, starým rodičom význam používania reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti, že priechod pre chodcov je určený na bezpečné prechádzanie cez cestu a deti bez dozoru by sa nemali na cestách objaviť vôbec.
  • Pri cintorínoch buďte opatrní pri parkovaní. Nenechávajte si v aute cenné veci, doklady, tašky – to všetko je veľké lákadlo pre zlodejov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM