Stanislav Černák Rôzne

Toto vo Zvolene ešte nebolo: Pri bytovkách vyrastie komunitná záhrada!

Vo Zvolene sa plánuje zaujímavá novinka. Komunitná záhrada pomôže ľuďom, ktorí nemajú možnosti dopestovať si zeleninu, ovocie, bylinky či kvety. A to priamo pred ich bytovkou.

Ilustračný obrázok k článku Toto vo Zvolene ešte nebolo: Pri bytovkách vyrastie komunitná záhrada!
Zdroj: TASR

Predčasom sme vás informovali o tom, že Centrum enviromentálnej a etickej výchovy Živica pracuje na novom projekte Nevyšliapanou cestou, ktorého obsahom sú tri aktivity. Mestské včely, komunitné záhrady a doplnková mena.

Nielen zveľadenie verejných priestranstiev

Na projekt Mestské včely sme sa už pozreli podrobnejšie. Dnes je na čase priblížiť projekt Komunitné záhrady. Čo komunitná záhrada vlastne je? „Najjednoduchšia a najstručnejšia odpoveď na túto otázku by znela, že je to akákoľvek vyčlenená časť pozemku, spravidla v meste, na ktorej skupina ľudí spoločne vytvorila záhradu a stará sa o ňu. Komunitná záhrada však zahŕňa oveľa širší a veľmi zaujímavý kontext,“ prezradila koordinátorka projektu Zuzana Špániková.

Komunitné záhrady sa stávajú novou možnosťou ako zveľadiť verejné priestranstvá a nevyužívané plochy, ktoré sú častokrát v neutešenom stave. Trávnaté plochy na sídliskách, parky, opustené pozemky alebo dokonca strechy budov sú ideálnym miestom pre zakladanie záhrad. Skrášľuje a spríjemňuje sa tak mestské prostredie.

Takáto záhrada vyrastie na Balkáne

Centrum Živica odštartuje tento projekt vo Zvolene a na dvoch miestach v Bratislave. V našom meste vyrastie komunitná záhrada v časti Balkán. „Komunitná záhrada by mala vyrásť v bývalom areáli kasárni, kde sú teraz bytovky. Tento pozemok nám už mesto schválilo, ale ešte nemáme zmluvu,“ priblížila Špániková.

Ako ďalej uviedla s obyvateľmi Balkánu už mali stretnutie a z ich strany záujem o tento projekt je. „Ľudia si pri svojich bytoch chcú niečo pestovať, avšak nejde len o samotné pestovanie, ale aj o to, aby si tento priestor ľudia sami skrášlili a aby začali využívať priestory okolo bytoviek a začali spolunažívať,“ vysvetlila koordinátorka projektu.

Spolupráca so záhradnou dizajnérkou

Na komunitnej záhrade v časti Balkán spolupracuje aj záhradná dizajnérka Patrícia Černáková, ktorá má bohaté skúsenosti s budovaním záhrad. „Samotné budovanie záhrady je na ľuďoch. My prinášame financie, odborníka a koordináciu,“ zdôraznila Zuzana Špániková a pokračovala, „Ľudia si záhradu z veľkej časti vytvárajú sami, podľa svojich potrieb a v tomto prípade v blízkosti bytov. Povedia si, čo chcú, čo by potrebovali, čo by radi pestovali, čo by im spríjemnilo život, čo by ich vytiahlo von, aby tam boli spolu a čo im chýba. Za asistencie nás a záhradnej dizajnérky sa potom môže začať záhrada realizovať.“

Komunitná záhrada na Balkáne vznikne až na jar budúceho roka. „Záujem zo strany občanov je a to nás teší. Do Vianoc chceme stihnúť vytýčiť priestor, kde sa bude pestovať, kde budú lavičky a podobne. Chceme to prebrať s ľuďmi, momentálne zisťujeme ich potreby a taktiež budeme musieť niektoré veci prípadne ešte prerokovať aj s mestom Zvolen,“ vysvetlila zástupkyňa centra Živica.

Výhody komunitných záhrad

A aké sú výhody komunitných záhrad? „Mnohí takto využijú jedinú možnosť, ako si dopestovať zeleninu, ovocie, bylinky a kvety. O záhony sa môžu starať spoločne alebo si obrábanú plochu podelia na malé políčka. Každopádne, stretávanie sa na takomto mieste je oveľa osobnejšie ako mnohé iné príležitosti, ktoré mesto na medziľudské kontakty ponúka,“ prezradila Špániková.

Ako ďalej povedala, tak záhrada prispieva k zlepšovaniu susedských vzťahov a ozdravovaniu miestnej komunity. Obyvatelia mesta vychádzajú spoza múrov bytov a začínajú žiť bližšie jeden k druhému a tiež k prírode. Práca so zemou a dobré vzťahy s ľuďmi sú pre mnohých aj skvelou terapiou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM