Jana Mlynarova Rôzne

Trať mládeže obnovili po 60.-tych rokoch

Pri príležitosti 60. výročia sprevádzkovania železničného spojenia z Hronskej Dúbravy do Banskej Štiavnice sa dnes práve v Banskej Štiavnici konal Deň Trate mládeže. Na podujatí sa zúčastnilo asi 300 návštevníkov.

Železničné spojenie z Hronskej Dúbravy do Banskej Štiavnice je jedným z možných prístupov do mesta. Takmer 21 km dlhá trať prechádzajúca idylickým prostredím v miernom stúpaní bola dokončená v rokoch 1948 – 1949 v rámci tzv. Trate mládeže – kolektívneho pracovného počinu takmer 41 000 mladých ľudí.
Oslavy sa začali jazdou mimoriadnym parným vlakom, ktorý bol vypravený zo Zvolena cez Hronskú Dúbravu. Vlak zastavil na zastávkach Kozelník a Banská Belá, kde nasledoval pripravený program. Žiaci Základnej umeleckej školy z Banskej Štiavnice predviedli živé obrazy Trate mládeže.
Na konci jazdy v Banskej Štiavnici boli priamo na železničnej stanici pripravené tematické výstavy.

„Sme veľmi radi, že dnes prišlo aj 47 priamych účastníkov, ktorí Trať mládeže budovali. Bohatý program prilákal všetky vekové kategórie. Myslím, že si tu každý našiel niečo pre seba. Takýto úspech sme ani nečakali,“ povedal pre TASR Svätopluk Mikyta z Občianskeho združenia (OZ) Štokovec, ktoré podujatia zorganizovalo spolu s Mestom Banská Štiavnica a Železnicami Slovenskej republiky.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM