Baculík Tomáš Krimi

Trestu neunikli !!!

Na 16 rokov a tri mesiace odsúdil dnes Okresný súd vo Zvolene Jána S. (26) zo Zvolenskej Slatiny, ktorého prokurátor obžaloval za to, že vlani 12. septembra výstrelom z pušky počas lúpežného prepadu čerpacej stanice pri obci Budča spôsobil 40-ročnej

Spolu s nimi súdili aj Michala V. (21) zo Zvolenskej Slatiny, ktorému súd vymeral trest 11 rokov a 9 mesiacov a Ervína Č. (20) z Vígľaša, ktorého odsúdili na 7 rokov a tri mesiace. Michal a Ervín síce pri lúpeži na čerpacej stanici pri Budči v okrese Zvolen neboli, ale predtým s Jánom a Martinom páchali inú trestnú činnosť.
Na súde sa dnes všetci štyria k spáchaniu trestných činov, za ktoré ich obžalovali, priznali. Svedkovia preto nemuseli vypovedať. Rozsudok však nie je právoplatný, pretože Ján S. sa voči verdiktu súdu odvolal po jeho vynesení. Ostatní, ako aj prokurátor, sa k nemu vyjadria v zákonnej lehote.
K tragédii na čerpacej stanici pri obci Budča v okrese Zvolen došlo v sobotu 12. septembra minulého roku. Ráno okolo tretej hodiny tam prišli dvaja muži, maskovaní kuklami. Jeden z nich mal pri sebe dlhú zbraň, ktorú namieril na 23-ročnú predavačku a žiadal od nej peniaze. Z vedľajšej miestnosti vtedy vošla odzadu nečakane do predajne 40-ročná matka predavačky. Lupič so zbraňou zrejme v panike na ženu vystrelil a trafil ju do hrude. Lupiči z predajne ušli bez toho, aby ukradli peniaze. Žena po prevoze do nemocnice o niekoľko hodín zraneniam, ktoré jej spôsobil, podľahla.
Polícia páchateľov vypátrala už 15. septembra. Zadržala ich v obci Zvolenská Slatina, iba 18 kilometrov od obce Budča. Vyšetrovateľ vtedy obvinil zo spáchania obzvlášť závažného činu lúpeže, ktorého sa dopustili v spolupáchateľstve, Jána S. (1984) a Martina M. (1980) zo Zvolenskej Slatiny vo Zvolenskom okrese. Na ženu mal vystreliť a usmrtiť ju Ján S. Najprv popierali spáchanie trestnej činnosti, ale potom sa pod ťarchou dôkazov priznali. Policajti pri domových prehliadkach a prehliadkach iných priestorov vo Zvolenskej Slatine zabezpečili dostatok dôkazov. Našli niektoré veci, ktorými bol spomínaný trestný čin spáchaný. Okrem iného aj torzo zbrane, pažbu s kohútikom, z ktorej Ján S. na ženu vystrelil smrtiaci výstrel. Bola ňou vzduchovka, s čiastočne navŕtanou hlavňou. Motívom lúpeže bola snaha získať peniaze. Obidvaja páchatelia boli aj dílermi drog a najmä Ján mal dlhy, ktoré chcel aspoň čiastočne splatiť.
Počas vyšetrovania tohto prípadu policajti zistili, že Martin M. sa už v utorok ráno 8. septembra 2009 pokúsil spolu s ďalšími komplicmi vlámať do jednej z predajní. Zadržali ho po telefonáte, ktorý dostali. Spolu s ním preto obvinili zo spáchania trestných činov vlámania a porušovania domovej slobody aj Michala V. a Jozefa Č. Predtým sa mali dopustiť minimálne dvoch lúpeží, päťkrát porušili domovú slobodu a ukradli osem verejných telefónnych automatov. V niektorých prípadoch vo dvojici alebo v spolupáchateľstve s niektorým z obvinených z vraždy predavačky na čerpacej stanici pri Budči.

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM