Webnoviny - Rôzne

Tretie kolo šrotovného už nebude

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek nepovažuje za potrebné zaviesť tretie kolo tzv. šrotovného pri zlikvidovaní starého a následnej kúpe nového motorového vozidla. "Slovensko nezaviedlo prvé dve kolá šrotovného ako vlastnú iniciatívu, ale skô

Čas však postupuje, a osobne poviem, že nie som veľmi presvedčený, že by sa malo zaviesť tretie kolo šrotovného. Ja osobne nie som zástanca tretieho kola šrotovného," povedal v rozhovore pre agentúru SITA minister Jahnátek.

Zavedením tretieho kola šrotovného by sa podľa ministra znova narušil prirodzený vývoj na trhu s automobilmi. „Ďalšie narušenie toho prirodzeného vývoja, neviem či by bolo viac produktívne alebo kontraproduktívne. Osobne si myslím, že postupne by mali národné vlády upúšťať od štátnej podpory, a skôr by sa už mal prejavovať ten čistiaci proces toho podnikateľského prostredia,“ konštatoval minister.

Využitie šrotovného sa končí v posledný deň tohto roku. „Upozorňujeme, že 31. december je posledným dňom kedy si zákazníci môžu uplatniť nárok na štátnu dotáciu-tzv. šrotovné. O polnoci 31. decembra tento nárok zanikne,“ upozornilo Ministerstvo hospodárstva SR. Podľa informácií ministerstva, z 10. decembra takmer 40 tisíc vodičov si už vďaka šrotovnému zakúpilo nové motorové vozidlá.

V prvej aj druhej vlne šrotovného vyčlenil štát prostriedky na podporu 22 100 vozidiel. Kolky za vyradenie, poplatky za prihlásenie a vydanie evidenčných čísel len za jedno kolo šrotovného podľa Združenia automobilového priemyslu prinesú do štátneho rozpočtu 1,48 mil. eur. V prvom kole dotoval štát nákup vozidla 1 500 eurami, ak predajca poskytol zľavu vo výške 500 eur, alebo 1 000 eurami, ak predajca neprispel nič. V druhom kole už rezort hospodárstva poskytol dotáciu vo výške 1 000 eur za podmienky, že predajca tiež poskytol zľavu najmenej 1 000 eur. Priemerná základná cena vozidla predávaného so šrotovacou prémiou v prvom kole predstavovala 11 256 eur.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM