Kristína Bohušová Rôzne Rôzne

Triumf zvolenských gymnazistiek v celoštátnej súťaži. S čím dokázali zabodovať?

Sú mladé, krásne, ale hlavne im to páli. Dvojica študentiek známeho zvolenského gymnázia sa dočkala krásneho úspechu. V rozhovore prezradili nielen vtipné situácie, ktoré zažili počas príprav...

Ilustračný obrázok k článku Triumf zvolenských gymnazistiek v celoštátnej súťaži. S čím dokázali zabodovať?
Zdroj: Andrea Škvareninová

Gymnázium Ľudovíta Štúra malo opäť šancu zažiariť a dokázať svoju kvalitu koncom apríla, kedy sa v Bratislave konala celoštátna súťaž Stredoškolskej odbornej činnosti. Triumfovať sa v nej podarilo dvom študentkám druhého ročníka. Tie si v kategórii fyzika odniesli prvé miesto za prácu – Lapač iónov. Radku Veselú a Andreu Škvareninovú sme vyspovedali v rozhovore…

Mali ste náročnú tému. Ako prebiehali prípravy?

Andrea: Keď sme začali písať prácu, boli sme dosť stratené. Všetko bolo v angličtine a museli sme si to poriadne naštudovať. Boli to hodiny strávené za počítačom, hľadaním potrebných informácii. Navyše, deň pred školským kolom, keď sme večer dali tlačiť prácu, sa pokazila tlačiareň. Vtedy som myslela, že nie je súdené, aby sa nám to podarilo. Nakoniec asi piata verzia vytlačenej práce bola použiteľná tak, že tam nechýbali strany či nebol rozhádzaný text.

A čo praktická časť?

Andrea: Pokus sme opakovali viac krát po poobediach vo fyzikálnom laboratóriu v škole. Vždy zabralo najviac času spojazdnenie lapača. A keď sa nám už darilo v experimentovaní, tak sa mne zas nedarilo vo fotografovaní.

Čo sa dialo pri samotnom prezentovaní na súťaži?

Andrea: Ja som mala obrovskú trému. Bála som sa hlavne toho, že popletiem niečo z teoretickej časti práce. Tam záležalo na každom slovíčku. No keď som začala hovoriť, už to išlo. Po skončení prezentácie som ani nevedela, či som povedala nejaké veci nesprávne. Vlastne som ani nevedela, čo som vôbec povedala.

Stalo sa vám aj niečo vtipné alebo úsmevné?

Radka: Pri experimente sme doniesli nový zdroj striedavého elektrického napätia. Andrea ho hneď zapla na maximum a vyhodila tak poistku. Alebo pri prezentácií som povedala hneď v prvej vete: „Dovoľte nám, aby sme vám predstavili tému našej Stredoškolskej odbornej činnosti…“ a stála som tam sama.

Prečo ste si vybrali práve túto tému?

Radka: Pre lapač iónov sme sa rozhodli hlavne kvôli jeho súvislosti s časticovou fyzikou, ktorá nás zaujala, ale tiež pre nenáročnosť jeho zostrojenia. Dá sa ním dokázať, že usporiadanie iónov závisí od tvaru priestoru, v ktorom sú zachytávané. Za pomoc pri práci sme veľmi vďačné nášmu učiteľovi fyziky Marekovi Balážovičovi a Miroslavovi Němcovi z Technickej Univerzity.

Čítajte tiež:

Americký sen rapera vo Zvolene: Najprv sa mu smiali, teraz ho uznávajú

Nedostatky a problémy na zvolenskej cyklotrase na Sliač? Zasahovala už aj sanitka!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM