Eva Drugdová Rôzne Správy

Turek predávajúci kebab Zvolenčanom: Nikdy sme necítili tlak za to, že sme cudzinci

Zaujímalo nás, ako sa cítia cudzinci vo Zvolene. Opýtali sme sa preto Özaya Bilgina, ktorému sa naše mesto veľmi páči a s ľuďmi má len dobré skúsenosti.

Ilustračný obrázok k článku Turek predávajúci kebab Zvolenčanom: Nikdy sme necítili tlak za to, že sme cudzinci
2
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Keďže sme boli zvedaví, ako vnímajú cudzinci naše mesto a Zvolenčanov, vyspovedali sme Turka Özaya Bilgina, ktorý tu žije štyri roky. Je majiteľom Sultan Kebabu na zvolenskom námestí a veľmi rád nám o sebe niečo prezradil. Hoci pochádza z Turecka, dlhé roky žil vo Švajčiarsku, kde sa zoznámil so Slovenkou. „Žili sme spolu asi 11 rokov, máme krásne deti a vtedy som začal chodiť na Slovensko. Potom som sa rozhodol, že tu začnem podnikať. Otvorili sme obchod. Teraz sme už rozvedení, ale mne sa Slovensko páčilo. Mám tu biznis a teda tu chcem aj ostať,“ hovorí majiteľ Kebabu.

Často sa síce presúva aj do Ružomberka a Švajčiarska, kde naďalej žije jeho žena s deťmi, väčšinu času však trávi vo Zvolene. Ako nám povedal Zvolen sa mu veľmi páči a najviac asi naše námestie. „Cítim sa tu dobre, pokojnejšie. Vo Švajčiarsku som bol v strese. Žil som v Zürichu a na mňa to bolo rušné. Veľa ľudí a hrozná premávka,“ prezradil nám Bilgin.

Čo je pozitívne, ľudia sú podľa neho tiež veľmi priateľskí. „Nemáme tu žiadny problém. Nikdy sme necítili tlak za to, že sme cudzinci. Ľudia nám vždy pomohli. Máme radi Slovákov a oni sa s nami radi rozprávajú o Turecku, keďže tam často cestujú na dovolenku,“ vyzdvihol Turek.

Môžeme byť len radi, že cudzinci majú o Zvolenčanoch dobrú mienku. „Je samozrejmé, že mentalita je v porovnaní s Turkami iná. Aj kebyže porovnám Slovákov so Švajčiarmi, je to iné. Ale s pochopením som nemal nikdy problém,“ dodal Özay.

Zaujímalo nás tiež, či mu chýba Turecko a či by sa tam rád vrátil. Hoci chodieva do svojej krajiny za rodinou, nemyslí si, že by sa tam ešte niekedy vrátil natrvalo. „Som už 30 rokov mimo Turecka, odišiel som v sedemnástich. Dovolenka je tam pekná, ale žijem radšej tu,“ prezradil. Aj keď po slovensky zatiaľ veľa nerozpráva, rozumie toho dosť a samozrejme, chce sa naučiť aj komunikovať.

FOTO: Turek žijúci vo Zvolene
2
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM