Jakub Forgács Kultúra

Úchvatné diela zvolenskej rodáčky. 14 gobelínov s folklórnymi motívmi

Jedinečná príležitosť pre všetkých milovníkov umenia a folklóru! Vo Zvolene môžete na vlastné oči vidieť krásne diela talentovanej výtvarníčky!

Ilustračný obrázok k článku Úchvatné diela zvolenskej rodáčky. 14 gobelínov s folklórnymi motívmi
15
Galéria
Zdroj: TASR

Výstavu 14 gobelínov – art protisov výtvarníčky Agáty Hlinicovej (1941) sprístupnili v pondelok podvečer v Starej radnici vo Zvolene.

„Gobelínom, ktoré autorka priniesla na výstavu, vdýchla nielen krásu, ale aj lásku ku kraju pod Poľanou, jeho tradíciám, človeku, životu vôbec,“ uviedla kurátorka výstavy Renata Babicová.

Pri tvorbe netkaných nástenných obrazov autorka kladie na seba rôzne silné vrstvy vlny, od jedného do dvoch centimetrov, až po niekoľkomilimetrové priesvitné vrstvy, čo umožňuje vytvárať rôzne sýte farebné variácie. „Autorka niektoré svoje práce navyše nápadito kombinuje aplikáciou iných materiálov s využitím regionálnych prvkov a motívov,“ priblížila vystavené gobelíny Babicová.

A. Hlinicová sa narodila vo Zvolene, žije a pôsobí v Detve. Vyštudovala Školu úžitkového výtvarníctva v Bratislave. Svoj prirodzený talent a nadanie rozvinula pracovnými skúsenosťami módnej návrhárky vo Zvolene a dlhoročnou prácou v reklamnom oddelení v PPS Detva. Popri tom stále aktívne kreslila a zaoberala sa výrobou gobelínov (technikou art protis), ktoré aj úspešne vystavovala a bola za ne viackrát ocenená. Výstava v Starej radnici na Námestí SNP potrvá do 30. januára.

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM