Stanislav Černák Rôzne

Ukázali, ako sa žije na dedine: Rozhodne to nie je žiadna nuda!

Areál základnej školy na Kukučínovej ulici v Detve hostil jubilejný 10. ročník zaujímavého podujatia Deň na dedine. Okrem kultúrneho programu bolo pripravených aj množstvo súťaží a jarmok ľudových remesiel.

Ilustračný obrázok k článku Ukázali, ako sa žije na dedine: Rozhodne to nie je žiadna nuda!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako nás informovala Nora Jombíková zo ZŠ na Kukučínovej ulici, podujatie Deň na dedine sa tradične začalo kultúrnym programom, ktorý moderovali majstri slova a umeleckého kumštu Jozef Černecký a Jozef Uhrín.

Kultúrny program

V úvodnej časti programu do clivých tónov fujary zazneli slová básne Detvan od Andreja Sládkoviča, ktorý v uvedenej básnickej skladbe ospieval ľud žijúci pod Poľanou. V nasledujúcej časti kultúrneho programu vo svojom príhovore privítala hostí a všetkých prítomných riaditeľka základnej školy Klára Micháliková.

„Prítomných svojím roztomilým detským vystúpením potešili členovia Detského folklórneho súboru Vrtielko, ktorý pracuje pri IV. MŠ v Detve. Tradičným jarným chorovodom Chodenie s Marmurienou a speváckym vstupom sa prezentoval Detský folklórny súbor Rozmarínček zo Základnej školy na Kukučínovej ulici v Detve,“ uviedla Jombíková.

Pre región Podpoľanie i pre samotnú Detvu je charakteristické, že ľudové tradície sa uchovávajú a tradujú z generácie na generáciu. Príťažlivým vstupom pre divákov bolo vystúpenie mladých nádejných heligonkárov, ktorých skúsenou rukou a sprievodným slovom uviedol majster hry na tomto ľudovom hudobnom nástroji Jozef Uhrín.

Hlavná časť programu a pozornosť divákov bola venovaná hosťujúcemu súboru podujatia OZ Ratolesť. „Členovia súboru sa predstavili chorovodom Víta jar, Dobronivskými piesňami, Išlo dievča a tancom Nevedela som si. V závere svojho vystúpenia zvalili máj a májovou veseličkou ukončili vystúpenie a zároveň aj programovú časť podujatia Deň na dedine,“ povedala Jombíková.

Ostatné lákadlá

Okrem kultúrneho programu tvorili Deň na dedine aj jarmok tradičných ľudových remesiel a rôzne zábavné súťaže, medzi ktorými nechýbala ani tá v rajbaní zemiakov, či jedení halušiek.

Riaditeľka školy Klára Micháliková, poďakovala a symbolickým darčekom potešila ľudových umelcov Vilmu Hojčovú a Jána Fekiača, ktorí svojou pravidelnou účasťou a prezentáciou svojich umeleckých zručností obohacujú Deň na dedine pravidelne už 10 rokov.

Foto: archív ZŠ

Deň na dedine 2014 v Detve
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM