Nicole Regecová Rôzne

Ulice Zvolena zaplavili žlté narcisy: Stredoškolské dobrovoľníčky zažili dojímavú chvíľu

Všimli ste si ich tiež? Dobrovoľníkov s pokladničkami a žltými narcismi môžete stretnúť aj v našom meste. Boli sme sa pozrieť, ako vyzerá zbierka v centre a kto všetko pomáha onkologickým pacientom. Dozvedeli sme sa aj, s čím všetkým sa už dobrovoľníci stretli.

Ilustračný obrázok k článku Ulice Zvolena zaplavili žlté narcisy: Stredoškolské dobrovoľníčky zažili dojímavú chvíľu
Foto: Nicole Regecová

Pokiaľ ste v piatok prechádzali cez námestie, s najväčšou pravdepodobnosťou ste aj vy stretli dobrovoľníkov, ktorí v rámci Dňa narcisov robili zbierku. My sme narazili na dvojicu dievčat, ktoré študujú na Strednej zdravotníckej ško­le.

„Na oddelení pracujeme s ľuďmi, ktorí majú rakovinu, takže nás to zaujíma. Týmto spôsobom ich chceme podporiť,“. priznali. Síce sa poriadne nachodili po našom meste, stálo to za to. Dokonca sa stretli s ľuďmi, ktorí boli dojatí, keďže sami majú skúsenosť s touto zákernou chorobou. „Jedná staršia pani sa aj rozplakala, pretože pred troma mesiacmi jej na rakovinu zomrela nevesta,“ vysvetľujú dobrovoľníčky.

Zastavili sme aj Zvolenčanov, ktorí práve prispievali na zbierku. „Chcem aspoň trošku pomôcť ľuďom, ktorí nemajú také šťastie ako my ostatní,“ usmieva sa Zdenka (25). Prispeli dokonca aj ôsmaci zo základnej školy. „Podľa mňa je to dobrá vec. Môj kamoš má rakovinu, je mi ho ľúto, lebo často leží v nemocnici a nemôže chodiť ani veľmi von,“ povedal jeden z nich.

Inú dvojicu dobrovoľníkov sme sa rozhodli preveriť. Dievčat sa pýtame, či majú povinné označenie. Pohotovo nám odpovedajú a ukazujú na tričko i šerpu, kde sa nachádza číslo dobrovoľníka. Ponúknu sa, že nám ukážu aj potvrdenie, ktoré nosia so sebou. "Či máme povolenie, zaujíma predovšetkým dôchodcov. Nerobí nám problém, ukázať ho, robíme predsa dobrú vec,“ dodali na záver. Pokladničky sú prelepené ochrannými nálepkami, všetko teda sedí. S dievčatami sme dlho nepostáli, len čo nám odpovedali na otázky, išli v plnom nasadení dobrovoľníčiť ďa­lej.

Deň narcisov je verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine, ktorá sa koná každý rok. Tento ročník je už jubilejný dvadsiaty a propaguje sa pod heslom #SomNarcis. Myšlienka zbierky je jasná, a to podporiť pacientov s onkologickými ochoreniami. Pripnutím narcisu na váš odev vyjadrujete spolupatričnosť s týmito ťažko chorými ľuďmi.

Čítajte tiež:

HLASUJTE: Povolili by ste bicykle na zvolenskej pešej zóne?

Pred obchoďákom vo Zvolene zasahovala polícia. Záchranári ratovali len 11-mesačné dieťa!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM