Jakub Forgács Kultúra

Unikátna príležitosť na Zvolenskom zámku. Zažite návrat do poriadne dávnej minulosti

Nadšenci umenia si vo Zvolene rozhodne prídu na svoje. Čo prinesie nový cyklus výkladov To najlepšie, čo doma máme?

Ilustračný obrázok k článku Unikátna príležitosť na Zvolenskom zámku. Zažite návrat do poriadne dávnej minulosti
15
Galéria
Zdroj: TASR

Nový cyklus kurátorských výkladov pod názvom To najlepšie, čo doma máme pripravila na tento rok pre návštevníkov Slovenská národná galéria (SNG) na Zvolenskom zámku.

Ako uviedla galerijná pedagogička Mária Ťavodová, ide o pravidelný cyklus špecializovaných výkladov. V rámci nich kurátori SNG raz mesačne priblížia dielo, ktoré vo svojom zbierkovom fonde považujú za najzaujímavejšie. „Ako prvý sa predstaví v utorok 24. januára o 18. hodine vedúci kurátor zbierok starého umenia SNG Dušan Buran,“ priblížila Ťavodová.

D. Buran sa zameria na najstaršiu Madonu v zbierkach SNG a umenie 13. storočia. SNG sa v roku 2007 podarilo na aukcii získať neskororománsku/ra­nogotickú Madonu z južného Nemecka z polovice 13. storočia. „V prezentácii sa pokúsime o virtuálnu rekonštrukciu podoby oltára a porozprávame sa o širšom európskom kontexte sochárstva na pomedzí románskeho a gotického umenia,“ pripomenula.

Buran je absolventom dejín umenia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a Technickej univerzite v Berlíne. V súčasnosti pracuje ako kurátor zbierky gotického umenia a zároveň vedúci kurátor zbierok starého umenia SNG v Bratislave. Venuje sa najmä stredovekému sochárstvu a maliarstvu, čiastočne i umeniu a architektúre 20. storočia či otázkam muzeológie a pamiatkovej starostlivosti.

Bol editorom knihy Dejiny slovenského výtvarného umenia – Gotika a kurátorom rovnomennej výstavy (SNG Bratislava 2003/2004), autorom a spoluautorom viacerých výstavných projektov doma aj v zahraničí.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM