Alžbeta Paulíková Samospráva

Úsilie Zvolenčanov prinieslo kratší otvárací čas v pohostinstvách: Takto po novom budú otvorené podniky na sídliskách!

Emotívne vystúpenia v mestskom parlamente, listy smerované na mestský úrad, ako aj podporná petícia s podpismi 2600 obyvateľov priniesli nakoniec Zvolenčanom, ktorí žijú v okrajových častiach mesta, svoje ovocie.

Ilustračný obrázok k článku Úsilie Zvolenčanov prinieslo kratší otvárací čas v pohostinstvách: Takto po novom budú otvorené podniky na sídliskách!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Mestskí poslanci aj na základe týchto skutočností odsúhlasili znenie nového všeobecného záväzného nariadenia (VZN), ktoré vymedzuje čas otvorenia reštauračných zariadení na sídliskách.

Ľudia sa sťažovali

Skrátenie otváracích hodín prevádzok obchodu a služieb bolo navrhnuté opätovne po viacerých problémoch, najmä v mestskej časti Západ, kedy mladí ľudia po víkendových diskotékach robili pri panelákoch v noci hluk a neporiadok a najnovšie tiež na sídlisku Sekier, kde sa ľudia často sťažovali na decibely, vychádzajúce po polnoci z niektorých podnikov.

Poslanci v pondelok podporili návrh, upravujúci prevádzkový čas v pohostinstvách a obchodoch v častiach Sekier, Môťová, Zlatý Potok a Západ v piatok a sobotu od 6.00 do 23.00 h, a to v letných mesiacoch jún, júl, august. V ostatných dňoch má byť otvorené od 6.00 do 22.00 h. Na druhej strane, prevádzkový čas sa rozhodli predĺžiť až do štvrtej hodiny rannej, a to v prevádzkach, ktoré sa nachádzajú v neobytných častiach mesta, čím chcú motivovať podnikateľov, aby tam presunuli svoje prevádzky.

Mesto Zvolen malo stanovené pravidlá pre čas predaja v obchode a čas prevádzky služieb upravené prostredníctvom VZN ešte vlani v lete. Proti tomu však podal prokurátor Okresnej prokuratúry vo Zvolene v septembri 2014 protest, v ktorom navrhol toto VZN zrušiť a nahradiť ho novým.

Prokurátor v proteste namietal najmä skutočnosť, že mesto si prisvojilo právomoc, ktorá mu zo zákona nevyplýva, a to konkrétne právomoc v individuálnych prípadoch odsúhlasiť prevádzkový čas, predlžovať ho, či skracovať. Kritizoval tiež, že do procesu individuálneho určovania prevádzkového času sú zapojení poslanci mestského zastupiteľstva v rámci komisií či výborov mestských častí. Mestské zastupiteľstvo v októbri 2014 protestu prokurátora vyhovelo a VZN zrušilo.

Čo hovorí zákon

Ale zákon o obecnom zriadení oprávňuje obec nariadením určovať pravidlá času predaja v obchode a čas prevádzky služieb, pričom je v kompetencii každého z prevádzkovateľov, aby si vo svojej prevádzke určil čas predaja, ktorý musí byť v súlade s určenými pravidlami. Spôsob, akým má obec určiť pravidlá prevádzkového času v obchodoch a prevádzkach, poskytujúcich služby, zákon nestanovuje.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM