Eva Drugdová Rôzne Správy

Utečte v horúčavách ku vode. Čím lákajú známe jazerá v Banskobystrickom kraji?

Patríte medzi ľudí, ktorí sa neradi tlačia na kúpaliskách a radšej plávate na väčšej vodnej ploche? Pozrite si prehľad obľúbených jazier v Banskobystrickom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Utečte v horúčavách ku vode. Čím lákajú známe jazerá v Banskobystrickom kraji?
8
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Mnohí ľudia nemajú veľmi v obľube preplnené kúpaliská a minimálne možnosti na plávanie v bazénoch. Radi by sa však počas horúcich letných dní osviežili a poriadne si zaplávali. Viete, kde v Banskobystrickom kraji máme jazerá vhodné na kúpanie? Úrad verejného zdravotníctva neustále monitoruje kvalitu vody na kúpaliskách, ale ja na prírodných vodných plochách. K 31. júlu 2017 poskytol na základe odberov vzoriek zoznam prírodných vodných plôch, kde je voda vyhovujúca na kúpanie. Pozrite, kde všade sa môžete bez obáv vyšantiť.

Ružiná

Vodná nádrž Ružiná je dokonalým miestom oddychu v južnej časti stredného Slovenska. Vďaka výborným klimatickým pomerom a polohe je považovaná za jednu z najteplejších priehrad na Slovensku. Vodná plocha s okolitým rekreačným strediskom sa nachádza pri obci Ružiná 18 kilometrov severne od mesta Lučenec smerom na Zvolen. Ružinú obľubujú nadšenci vodných športov a okrem plávania je možné si na nej aj zasurfovať. Rekreanti si môžu zapožičať člny či vodné bicykle. K dispozícii sú tiež volejbalové a tenisové ihriská a cestný okruh okolo vodnej nádrže dáva priestor vášnivým cyklistom. Veľkému záujmu na Ružinej sa teší rybolov a milovníci histórie si môžu urobiť túru na neďalekú zrúcaninu hradu Divín.

Teplý vrch

Najteplejšou vodnou plochou na Slovensku sa pýši vodná nádrž Teplý vrch, ktorá sa nachádza približne12 kilometrov od okresného mesta Rimavská Sobota. Vďaka príjemnému prostrediu a okolitej prírode je významným rekreačným centrom letnej turistiky. Na plávanie a leňošenie sa najčastejšie využíva východné pobrežie vodnej nádrže, kde je vybudovaná pláž s organizovanou rekreáciou. K dispozícii sú reštauračné zariadenia aj požičovňa športových potrieb a Teplý vrch je ideálny na pestovanie vodných športov. Návštevníkom slúži na oddych kemping či ohniská na opekanie, ktoré vám večerný pobyt na pláži len spríjemnia. Na opačnej strane nádrže sa nachádza časť Drieňok, ktorá je síce pokojnejšia, ale získava si čoraz väčšiu obľubu u ľudí, ktorí si radi na vodnej ploche zaplávajú a oddýchnu v tichšom prostredí.

Krpáčovo

Keď sa vyberiete z Banskej Bystrice smerom na Brezno, po asi 40 kilometroch narazíte na jazero Krpáčovo. Je ukryté v zalesnenom pásme, je menšie ako tajchy a má hĺbku iba 4 metre. Umelá vodná nádrž v južnej časti Nízkych Tatier sa pritom okrem rybolovu využíva počas letnej sezóny i na kúpanie a vodné športy. Predstavuje ideálne osvieženie pre výletníkov vracajúcich sa z niektorej túry po okolí, keďže jazero je obkolesené prekrásnou prírodou. Z početných atraktivít možno spomenúť vrch Skalka či mohutný Vajskovský vodopád. Nachádza sa tu tiež požičovňa vodných bicyklov a lodiek a nechýba ani možnosť stravovania.

Veľké Kolpašské jazero

Veľké Kolpašské jazero je vzdialené asi 6 kilometrov od Banskej Štiavnice. Rozprestiera sa na území obce Banský Studenec a miestni obyvatelia tak nazývajú aj jazero. Obklopuje ho krásna príroda regiónu Pohronia a Štiavnických vrchov. Nájdete na ňom vyhľadávaný pokoj a priestor na plávanie. Je to prírodné kúpalisko ako stvorené na oddych. Voda v jazere je priebežne kontrolovaná a je dostatočne kvalitná na kúpanie. Na brehu tu rekreanti nájdu dokonca aj kabínky na prezliekanie. Táto vodná plocha patrí medzi najteplejšie banskoštiavnické tajchy. Časť brehu Veľkého Kolpašského jazera sa premenila na modernú pláž s novým mólom, ktorá má ulahodiť najmä rodinám s deťmi. V Banskom Studenci sa nachádza ešte menšie jazero, to je však určené prevažne na rybolov.

Počúvadlianske jazero

Jedno z najkrajších jazier v Banskobystrickom kraji je istotne Počúvadlianske. Je to jazero umelého pôvodu, ktoré sa nachádza v okolí Banskej Štiavnice, pri obci Počúvadlo. Patrí medzi najnavštevovanejšie lokality blízkeho okolia. Je ukryté v čarokrásnej prírode s okolitými lesmi medzi kopcami Štiavnických vrchov, a preto býva aj dosť chladné. Návštevníci ho však napriek tomu obľubujú a počas horúcich dní je ideálne na schladenie. Nachádza sa tu tiež malá lesná ZOO a oblasť je často navštevovaná turistami, ktorí majú namierené na kopec Sitno. Na najvyšší vrch Štiavnických vrchov, vypínajúci sa nad jazerom.

Belianske jazero

Nachádza sa pri obci Banská Belá. Vybudovali ho ešte v polovici 18. storočia ako umelú nádrž, ktorá sa spolu s ďalšími využívala pri banskej činnosti. Počas leta ho ľudia vyhľadávajú na rekreáciu a je príjemným miestom na oddych. Patrí taktiež k najteplejším jazerám v okolí Banskej Štiavnice a je ideálne na nerušené plávanie či vodné radovánky s deťmi. Podľa najnovších meraní hygienikov je kvalita vody taktiež vyhovujúca na kúpanie.

Vindšachtské jazero

Vindšachtské jazero leží na okraji obce Štiavnické Bane. Je ďalším z banskoštiav­nických tajchov, ktoré je vyhľadávané milovníkmi letnej rekreácie. Vybudované bolo v roku 1715 ako súčasť sústavy umelých vodných nádrží pre potreby miestnych baní. V súčasnosti je Vindšachtské jazero verejne prístupné prírodné kúpalisko a pekné miesto na kúpanie. Je tu tiež možnosť občerstvenia i turistiky a ako vo väčšine jazier, aj tu je rozvinuté rybárstvo.Krpáčovo

Evičkino jazero

Banskoštiavnický región sa môže popýšiť množstvom prírodných kúpalísk. Oproti minulosti, kedy boli tajchy vybudované a využívané v baníctve a boli súčasťou banského systému, v súčasnosti slúžia na rekreačné účely. Vyhľadávané je takisto Evičkino jazero, ktoré je umelo vybudované s plochou 2.32 hektára. Predstavuje obľúbené letovisko s možnosťou kúpania a príjemné miesto na oddych.

Jazero Klinger

Jazero Klinger bolo postavené v 18. storočí, začiatkom 19. storočia sa hrádza jazera pretrhla, ale hneď na to bola opäť vybudovaná nová. Voda sa používala na pohon ťažných a čerpacích strojov pre šachty, na chladenie kompresorov a na pohon vodnej turbíny. V druhej polovici 90. rokov 20. storočia bola hrádza opravená, vybudovaný bol nový bezpečnostný prepad vody a jazero opäť slúži na rekreačné účely. Jazero Klinger patrí medzi najkrajšie Štiavnické jazerá, vhodné na kúpanie a počas leta je navštevované nielen ľuďmi z blízkeho okolia. Je ideálne na osvieženie a zaplávanie si v horúcich dňoch.

Vodná nádrž Tajch

Tajch je umelá vodná nádrž v katastri obce Nová Baňa. Pôvodne bola vybudovaná pre banské účely, no od roku 1965 je prístupná pre rekreantov. V okolí jazera sú trávnaté pláže a Tajch poskytuje možnosti oddychu a športového vyžitia. Je tu tiež široká ponuka ubytovania a občerstvenia. Na brehoch sa nachádza kemping, športové ihriská i požičovne vodných bicyklov a člnov. Voda v jazere má kolísavú kvalitu, no podľa najnovších zistení hygienikov je vhodná na kúpanie a na tento účel sa aj v letných mesiacoch využíva.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Letné kúpanie na jazerách
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM