Jakub Forgács Správy

V Arboréte Borová hora otvorili sezónu. Zvolenčania vítali vtáčích poslov jari

Akcia, ktorá spojila ľudí s prírodou. Okrem bohatej kvetinovej výsadby mohli návštevníci vidieť aj ukážky výcviku dravcov, alebo spoznávať hlasové prejavy vtákov.

Ilustračný obrázok k článku V Arboréte Borová hora otvorili sezónu. Zvolenčania vítali vtáčích poslov jari
15
Galéria
Zdroj: TASR

Približne 400 návštevníkov prišlo na nedávne otvorenie sezóny v Arboréte Borová hora vo Zvolene. Záujemcovia o flóru i faunu mohli okrem bohatej kvetinovej výsadby vidieť aj ukážky výcviku dravcov, alebo spoznávať hlasové prejavy vtákov.

Vítanie poslov jari

Ako uviedla hovorkyňa Ústavu ekológie lesa (ÚEL) Slovenskej akadémie vied vo Zvolene Katarína Sládeková, konala sa aj každoročne sa opakujúca akcia vítania vtáčích poslov jari, ktorú zorganizovali vedeckí pracovníci z ÚEL pri príležitosti Svetového dňa vtáctva.

„Stalo sa už tradíciou, že pravidelne na konci marca alebo na začiatku apríla, pracovníci ústavu rozložia siete v charakteris­tických biotopoch Arboréta Borová hora a chytajú do nich vtáčie druhy, migrujúce zo zimovísk v Afrike a Stredomorí. Po okrúžkovaní ich vypustia, aby mohli pokračovať v ceste na svoje hniezdiská,“ priblížila.

Najväčší záujem o túto činnosť bol zo strany detí. Vítanie vtáčích poslov jari bolo zároveň aj jedným z 11 sprievodných podujatí nadchádzajúcich Lesníckych dní 2017.

Okrúžkovali desiatky vtákov

A aké údaje získali vedci o pozorovaných vtákoch? „Medzi odchytenými druhmi boli najviac zastúpené sýkorky veľké a migrujúce červienky obyčajné. Okrasou boli napríklad hýle, ako aj prvé penice čiernohlavé, ktoré sa práve vracali zo zimovísk v Stredomorí a Afrike,“ pripomenula Sládeková.

Okrúžkovalo sa celkom 25 jedincov z 11 druhov. Do ornitologických sietí sa chytili aj už predtým krúžkované druhy, ako napríklad samec drozda čierneho a samička sýkorky hôrnej. „Potvrdila sa tým ich vernosť danej lokalite a teritóriu,“ dodala.

Arborétum na Borovej hore, ktoré spravuje Technická univerzita vo Zvolene, existuje už takmer polstoročie. V jeho unikátnom prostredí sa sústreďujú prevažne pôvodné druhy drevín. Známe je však najmä svojou zbierkou ruží a kaktusov.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM