Aktualizované Jakub Forgács Správy

V Banskobystrickom kraji môžu udrieť búrky: V týchto okresoch platí až výstraha 2. stupňa

Pripravte sa na výčiny počasia. Väčšinu okresov Banskobystrického kraja vystríhajú pred búrkami. Kedy sa treba mať na pozore?

Ilustračný obrázok k článku V Banskobystrickom kraji môžu udrieť búrky: V týchto okresoch platí až výstraha 2. stupňa
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe informuje o výstrahách pred búrkami. Tie sa týkajú aj väčšiny okresov v kraji a platia vo štvrtok popoludní.

Hrozia búrky

V okresoch Banská Bystrica, Detva, Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš a Zvolen je podľa slov meteorológov malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. SHMÚ preto vydal 1. stupňa pred búrkami. Tá platí do 20.00 hod.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h),“ píše sa na stránke.

Ďalšie aktuálne správy

Až 2. stupňa

V okresoch Brezno, Revúca a Rimavská sobota dokonca okrem výstrahy 1. stupňa (do 20.00 hod.) platí do 14.15 hod. aj výstraha 2. stupňa, keďže je tu „malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami.“

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 – 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 – 30 m/s (70 – 110 km/h),“ uvádzajú meteorológovia.

Intenzita sprievodných javov je podľa SHMÚ v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov)," dodáva sa na stránke.

Výstrahy pred povodňami

Vo viacerých okresoch stredného a východného Slovenska aktuálne hrozia aj prívalové povodne po intenzívnych zrážkach a búrkach. SHMÚ vyhlásil preto 1. stupeň výstrahy pre okresy Brezno, Revúca a Rimavská Sobota, ktorá platí do 15.00 hod.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť zábery nedávnej ničivej spúšte po tornáde v Česku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskobystrického kraja

Tornádo v Česku na Južnej Morave
29
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM